Acasă Dezvoltare rurala A început recoltatul orezului la Rojişte

A început recoltatul orezului la Rojişte

3218

Orezul din soiul „bomba” de pe plantațiile orezăriei din comuna Rojiște, a ajuns în faza de recoltare. După recoltare, acesta va trece printr-un proces de uscare pentru a ajunge la umiditatea optimă de 14%, urmând ca acesta să fie comercializat. În prezent, la Rojişte sunt cultivate 250 de hectare cu orez din soiurile „bomba” și „argila”, acestea având o calitate superioară.

Consultantul tehnic al firmei producătoare de orez AgroCatalunia, prof. dr. ing. Dumitru Gheorghe, ne-a prezentat în cadrul unui interviu care este perioada optima pentru recoltarea orezului, care sunt factorii ce determină calitatea orezului și cum a influențat anul acesta temperatura ridicată culturile de la Rojiște.

Perioada optimă pentru recoltarea orezului

„Orezul și-a desfășurat toate fenofazele de dezvoltare, iar acum a ajuns la stadiul în care acesta poate fi recoltat. Vremea este și ea favorabilă. În general, timpul optim pentru recoltare este atunci când umiditatea din bob a scăzut. Imediat după recoltare, orezul ajunge în uscător, unde va fi adus la umiditatea stas de 14 %.

Perioada de recoltare depinde de asemenea și de procesele de dezvoltare prin care trec boabele de orez pentru ca acestea să ajungă la maturitate, de epoca de semănat și de soi. Dacă epoca de semănat se întârzie, atunci și perioada de vegetație a culturii de orez se prelungește deoarece acesta trebuie să acumuleze o anumită cantitate de căldură activă care să-i permită încheierea vegetației și recoltarea la o umiditate acceptabilă pentru a merge la uscător.”, spune prof. dr. ing. Dumitru Gheorghe

Factorii care determină calitatea orezului

„Calitatea orezului depinde în primul rând de soi. Soiul pe care noi îl recoltăm astăzi este soiul „bomba” care a ajuns la maturitate mai repede decât soiul „argila” pe care îl avem în cultură. Acesta este un soi de calitate superioară. Prin fierbere, bobul de orez își mărește volumul de până la 3 ori. Acesta se fierbe ușor și este folosit, în general, la feluri de mâncare speciale precum risotto sau paella, fiind foarte căutat pe piață.” A mai adăugat prof. dr. ing. Dumitru Gheorghe

Influența temperaturii asupra culturii de orez

„Tehnologia de cultură este cea care își pune amprenta asupra calității orezului și nu în mod deosebit temperatura de afară. Anul acesta, temperatura ridicată, de peste 35 de grade celsius, a dus la o blocare a procesului de fotosinteză, iar plantele nu au asimilat în perioada respectivă fiind afectate din punct de vedere al creșterii și dezvoltării lor, însă orezul este o plantă iubitoare de căldură, temperaturile optime pentru dezvoltare sa fiind cuprinse între 18 și 30 de grade celsius.”, ne informează prof. dr. ing. Dumitru Gheorghe