An favorabil pentru cultura de mazăre

3104

Se preconizează a fi un an bun pentru cultura de mazăre de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă de la Caracal. Pentru că au fost precipitații suficiente și vremea a fost prietenoasă, mazărea s-a semănat în februarie, mai devreme chiar cu două luni față de obicei. 

Am stat de vorbă cu directorul stațiunii, Marius Cătălin Bran care ne-a povestit despre importanța acestei culturi fixatoare de azot: ” Ne bucurăm că semănatul a început la sfârșitul lunii februarie, datorită condițiilor bune din această primăvară. Mazărea este o plantă fixatoare de azot, asta înseamnă că sporește productivitatea culturilor viitoare”.  

Acum doi ani, Staţiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Caracal a investit un milion de euro în utilaje agricole, cu fonduri obținute din vânzarea recoltei de grâu, rapiţă, mazăre, dar şi sămânţă de grâu. Noile utilaje au scăzut costurile cu lucrările agricole.

În anul agricol 2018-2019, au fost semănate peste 140 de hectare de mazăre, iar situația în teren este mulțumitoare pentru reprezentanții stațiunii. ”Mazărea este acum în stadiu de înflorire, planta s-a dezvoltat bine și sunt șanse mari ca la finalul lunii iunie să o recoltăm, adică mai devreme față de obicei”, ne-a mai spus acesta. 

Producția de mazăre de la Stațiunea de Cercetare Caracal poate ajunge la aproximativ 3,5 tone la un hectar, iar valorificarea ei se face atât pentru semințe, cât și pentru consum. ” Statiunea Agricolă și de Cercetare Caracal continuă modernizarea parcului de utilaje agricole și în anul 2019”, a conchis directorul stațiunii din Caracal.