Acasă Dezvoltare rurala Din America la Robănești pentru o afacere cu afine

Din America la Robănești pentru o afacere cu afine

4809

Vă prezentăm astăzi un alt exemplu din campania “Omul sfințește locul”! Echipa ZiarulAgricol.ro a ajuns la 10 kilometri de Craiova, în Robănești pentru a afla povestea lui Codruț Fratoștițeanu, cel care a investit în cultura sa ecologică de afine. Om muncitor și cu simțul răspunderii, a studiat Teologia și Facultatea de Drept, a lucrat în America și a revenit pe meleagurile natale pentru a experimenta ce a văzut prin lume. 

Cultura sa de afine din Robănești este de-o frumusețe, cu fructe aromate de îți lasă gura apă. L-am găsit pe Codruț în câmp, în timpul recoltei și ne-a povestit pe îndelete cum a devenit întreprinzător privat în România. “Noi facem toate eforturile pentru a fi la standarde internaționale, dacă putem să fim de folos în zona în care ne aflam, ne bucurăm să fim! Cultura de afine este una certificată ecologic, se fac analize atât pentru sol, cât și pentru frunze, pentru a urmări echilibrul plantei. Nu putem face fertilizări decât motivate de un specialist, care stabilește prin analize că această cultură are carențe. În sensul acesta, când au fost variații de temperatură, atunci motivat am ajutat printr-un foliar de microelemente. În mod normal, planta are putere de a lupta dacă este îngrijită și are tot ce trebuie, noi trecem în fiecare zi pe lângă fiecare plantă, vă pot spune că am avut doar omizi-dăunători, dar am rupt ramura în care ele au fost cuibărite, deci totul natural”, ne-a transmis întreprinzătorul. 

Cu multă muncă a reușit să planteze 10 hectare de afine BIO, gustoase și pline de vitamine. Pentru că a fost și voluntar și a călătorit mult, apreciază cel mai mult oamenii și de fiecare dată îi pune în valoare. “Oamenii sunt cei mai importanți, îi valorificăm și apreciem fiecare efort în parte. Avem la recoltat de la tineri și până la pensionari, avem o foarte bună colaborare cu instituțiile statului și ne bucurăm când vedem roadele muncii”, a mai menționat acesta. 

Un exemplu de tânăr ce lucrează aici este și Marian Cernica, de 24 de ani, care nu se dă în lături de a aplica teoria de la Facultate cu munca efectivă în teren. “Este o provocare pentru mine și sunt foarte încântat de cum curg lucrurile, sunt dornic de a experimenta noi activități, tot ceea ce fac aici are legătura cu școala, dar nu se compara practica cu teoria”, ne-a spus Marian, absolvent de Horticultură. Cu oameni pricepuți și profesioniști, recoltarea se face la standarde europene, cu o zonă prealabilă de dezinfectare și pregătire pentru culegători. 

Codruț Fratoștiteanu a și riscat, pentru că a plantat afine pe câmpurile unde nimeni nu se gândea să o facă.  De la idee la afacere nu a mai fost decât un pas, iar Codruț Fratoștițeanu a trecut apoi la accesarea de bani europeni, ajungând astăzi la o producție de zeci de tone de afine, exportate integral în țări din UE, dar și la atragerea altor bani europeni. Plantația de afini se întinde pe 10 hectare, cultură BIO, pe dealurile din comuna doljeană Robănești. După ce afacerea a prins contur, antreprenorul depune un nou proiect pentru încă o plantație și un depozit frigorific. Suntem mândrii de fermierii noștri și de puterea lor de exemplu!