Recolta de afine din localitatea Robanesti-Dolj ajunge in supermarketurile din Anglia

4004

Am ajuns astazi in „Valea Afinelor” la Robanesti. Peste 10 ha de teren sunt cultivate cu afine de catre Codrut Fratostiteanu, cel care a crezut cu tarie in potentialul pamantului din aceasta zona, in ciuda tuturor „zvonurilor” cum ca pe acest pamant nu poate rodi nimic.

L-am gasit in plantatie alaturi de culegatori: „Am avut un an cu multe provocari si aici ma refer la masurile de igiena drastice pe care a trebuit sa le luam,desi in ferma noastra exista de cativa ani panouri cu instructiuni in ceea ce priveste igiena personalului chiar si spalatul pe maini. Am avut un an bun chiar daca a fost ploios pe noi ne-a ajutat nu ne-a incurcat ploia. Spre deosebire de anii trecuti am avut mult mai multi culegatori, pentru ca i-am angajat pe cei care s-au intors din strainatate si nu aveau un loc de munca. Le-am intins o mana de ajutor. Daca in anii trecuti aveam la recoltat in jur de 170-180 de persoane, anul acesta am avut solicitari doar dintr-o singura localitate de la 120 de persoane. Am recoltat peste 60 de tone de afine din soiul Duke si Blue Crop cu fructe aromate, dar nu am terminat inca de recoltat”.

„Afinele noastre merg exclusiv la export si anume ajung in marketurile din Anglia. Continuam recoltarea pana ajungem la recoltele de calitatea a doua si a treia. Pe acestea nu le mai culegem, recoltam doar calitatea intai pentru ca vrem sa ne pastram brandul si sa fim seriosi in fata celor care le cumpara. Avand in vedere ca se exporta, regulile sunt foarte stricte. Preturile de vanzare din acest an au fost cu 20% mai mici, desi ne asteptam sa fie o crestere, dar retalerii au previzionat un consum mai mic de fructe si atunci ne-au oferit preturi mai mici. Ne dorim sa ne extidem suprafata, avem un credit aprobat si vrem sa ne construim propriul spatiu de depozitare, sa construim camere frigorifice! Avem un frigorifer inchiriat, dar vrem sa avem depozitul nostru special pentru cultura de afine.