Un tânăr din Gorj are o afacere cu râme roșii de California. Produce îngrășământ organic care poate dubla producția

10552

Am ajuns astăzi la un tânăr din Gorj care a început acum patru ani o afacere cu râme roșii de California. Are 31 de ani și multă ambiție și a reușit să pună pe picioare o idee, în timp ce lucra la o multinațională. Tot timpul a fost interesat de cum este văzută agricultură în Uniunea Europeană și așa i-a venit ideea să producă un îngrăsământ BIO, cu mare succes la fermieri. ”Avem undeva la 3 ani și jumatate de când producem aici în localitatea Telești din Gorj, am lucrat ca manager la o multinațională, am văzut că tendința în Europa este să fie totul BIO până în 2022 , am insistat să aflu despre ideea Uniunii, am zis, să caut ceva de la baza produsului, sa dau îngrășământ, am studiat, am văzut în țară și am început ca o mică ideea de afacere în familie, totul s-a făcut pe fonduri proprii”, a menționat Daniel Pasăre.


La început, tânărul a cumpărat două familii de râme, adică aproximativ 200.000 de râme și în silozuri a pus la fermentat gunoiul de grajd, adus chiar de la munte. ” La început am avut două familii de râme, am făcut silozuri unde am pus la fermentat gunoi de grajd, iar de la cele două familii am ajuns la 10 familii, adică avem peste 1 milion de râme. Intervin și pierderi când iasă la fermentat, iar o familie are nevoie de 1 metru cub pentru a se menține în creștere, să poată produce în cantitate, cam un gram pe zi de îngrășământ. Eu mențin râmele undeva la 3 ani în fermentație, după care scoatem acel îngrășământ pentru a avea un PH mai mare, minerale. Cum acționează? Râmele lasă o micoză care ajută solul în creșterea de săruri, după mine ca și producător, un îngrășământ bun trebuie să aibă cel puțin un an, eu am la 3 ani deja îngrășământ”, a adăugat tânărul producător din Telești.


Hibridul de râme de California se vinde cu 300-400 de euro pentru o singură familie. Iar humul obținut mai apoi se vinde ambalat în saci de 40-50 de litri, iar un litru costă 2 lei. ”Acesta este prețul nostru, dar în marile țări producătoare, vorbim de Italia, Franța, se vinde cu 4-5 euro litru. Humusul are o concentrație de 60 la sută sol și 40 la sută umiditate. Am observat că UE pune preț pe legume ecologice, BIO, iar în România au început ușor-ușor și producătorii noștri să facă pas spre ecologic, orice legumă trebuie ajutată. Încă suntem la un nivel mic, încercăm să să dezvoltăm în țară acest concept. Avem clienți în Băilești, au cumpărat la început 2000 de litri pentru verificare și au revenit pentru încă 2000 de litri, ne-au spus că dacă la un solar scotea 3 tone de produs, după îngrăăsmânt producția a ajuns la cinci tone și jumătate. Noi le oferim suport și informații pentru folosire”, a mai spus Daniel Păsare.


În localitatea Telești, tânărul are între 50 și 80 de metri pătrați destinați producerii acestui îngrăsământ, iar anual ajunge să producă în jur de 15.000 de litri. Humusul BIO din Gorj trebuie pus la tulpina plantelor, la vița de vie se pune direct la rădăcină, la pomi la fel, după cum ne-a transmis tânărul producător. La răsaduri se presară, pe metru pătrat cam 2 litri de îngrăşământ, ca să aibă o compoziție bună. Ziarul Agricol susține fermierii locali și îi încurajează în demersurile lor!