2019 a fost un an în care echipa Ziarului Agricol v-a prezentat povești ale unor oameni care au răzbit în agricultură și care nu s-au dat în lături de la provocări. Încheiem acest sezon la un vin de mure și o cafea, avându-l alături pe tânărul Ionel Burtea, antreprenor și cel care a început să producă vin demi-dulce din mure, din plantația de șapte hectare pe care o are în orașul Țicleni.
Despre planurile din 2020 și cum a reușit să ducă deja celebrul vin de mure în Shanghai, ne povestește chiar Ionel Burtea. “Povestea a început în 2015, când am plantat primul hectar de mure și apoi ne-am extins. Când am pus fructele, nu ne-am gândit să facem și un vin din ele, dar aveam în minte un produs finit, pentru a le pune în valoare. Așa a apărut vinul de mure, un vin special produs de pe cele șapte hectare pe care le avem în Țicleni. Este o nișă, ne-am inspirat din străinătate, pentru că zona viticolă din țară a rămas oarecum în urmă, așa că am găsit o nișă unde ne-am poziționat și avem deja 2 ani de când producem vinul, la început în cantități mai mici, dar ce au crescut în timp”, a povestit Ionel Burtea.
Planurile pentru anul ce vin sunt mărețe, tânărul antreprenor vrea să producă aproximativ 30.000 de sticle, dar și rachiu și cidru de mure. Așa se face că fructele de pe plantația din Țicleni vor ajunge la consumatori și sub alte forme. “În 2020 vom produce 30.000 de sticle aproximativ, urmează partea de rachiu și cidru, avem dulceață pe start-up nation, ne place să ne jucam cu produsele. Am început acest business în anul trei de facultate, am copilărit în Țicleni și mi-am dorit să dezvolt această latură agriculturii. Avem deja 7 hectare cultivate și vrem să ne extindem cu încă 30 de hectare. Din păcate, este o problemă cu terenurile, pentru că nu sunt acte și trebuie să căutam toți proprietarii, dar nu voi renunța”, a continuat tânărul antreprenor.
Vinul de mure se vinde doar în România, iar în străinătate doar online. Sunt 4000 de clienți, marea majoritate din mediul urban cu o medie de vârstă de 35 de ani, conform studiul de piață efectuat de Ionel Burtea. Nu doar vinul de mure este în planul tânărul din Țicleni pentru anul 2020. Din toamna anului ce vine, dulceața va fi și ea vedeta plantației, după o rețeta pe care acum o dezvoltă. La fel și proiectul cu cazarea în butoaie, inspirat din Portugalia. “Avem planuri mărețe pentru 2020, pe lângă partea de rețetă de dulceață pe care o dezvoltăm și care e foarte importantă, o să avem rețetă și pe căpșuni. 80 la sută din fructe o să fie fresh, dar avem și 100mp de spațiu pentru congelare, iar în prezent până la 5 tone de fructe congelate. Agroturismul este un alt domeniu ce mă pasionează, iar în vara lui 2020 vom avea primele cazări”, a mai adăugat tânărul Burtea.
Tot în 2020, vinul de mure va avea o etichetă nouă, inspirată din operele lui Brâncuși. Pentru că participă la târguri internaționale, Ionel Burtea vrea să se alinieze tendințelor. “ Cu noua etichetă, vrem să pătrundem și mai mult pe piața internațională. Am fost deja prezenți la târgul de la Shanghai și chinezii au fost fascinați de vinul nostru. Îl doreau în cantități industriale și depășesc posibilitățile noastre, am asigura cu producția pe care o avem poate doar un trimestru. Avem în plan să participăm și la târgul din Nürnberg și Israel. Pe final de an, vreau să vă doresc să faceți totul cu pasiune și să lucrați la visul vostru!”, a încheiat Ionel Burtea.
Vă mulțumim și noi că ne citiți și vă așteptam și în 2020 cu alte povești frumoase ale celor care au reușit în agricultură! Echipa Ziarul Agricol vă urează “La mulți ani cu prosperitate!”.