Simboluri în cultura tradițională românească- Soarele

484

În tradiția românească, simbolul solar îl întâlnim atât pe ceramica veche, cât și ca motiv popular pe diverse cusături vestimentare. Cultul soarelui reprezintă venerarea astrului zilei ca divinitate principală sau cu o importanță majoră în diferite religii și culturi din antichitate. Acesta a fost răspândit pe tot globul datorită rolului vital al soarelui în viața umană, agricultură și ciclurile naturale.

În perioadele neolitice și preistorice, oamenii au început să observe și să înțeleagă importanța ciclurilor naturale, inclusiv ciclurile solare. Această înțelegere a condus la venerarea soarelui ca sursă a vieții și a fertilității.
Cultul soarelui reprezintă venerarea astrului zilei ca divinitate principală sau cu o importanță majoră în diferite religii și culturi din antichitate.

Cultul solar, cunoscut de daci, era inclus în descântece împotriva bolilor, a ploilor, dar și pentru obținerea frumuseții.
În tradiția românească, Simbolul solar îl întâlnim atât pe ceramica veche, cât și ca motiv popular pe diverse cusături vestimentare.

Material realizat de Liviu Olteanu- muzeograf
Foto: Colecția Etnografică Liviu Olteanu