Acasă Stiri Agricole A început culesul la afinele oltenești

A început culesul la afinele oltenești

6804

A început culesul la afinele olteneşti! În localitatea Ianca din Olt este forfotă mare încă din această dimineaţă, de când au început să fie culesele afinele. Cu muncitori sezonieri, munca va fi gata peste o lună, asta pentru că plantaţia de afine este mare, de peste 30 de hectare.  Afinele de aici ajung mai apoi în Europa, mare parte în Germania datorită grupului Planasa, care a găsit piaţa de desfacere.  Nisipurile din sudul țării sunt favorabile pentru cultura de afine, una pretențioasă, dar cu mari beneficii.

Acum doi ani au fost plantate 30 de hectare cu afin în localitatea Ianca din Olt, iar anul trecut, încă 30 de hectare în Dolj, în comuna Ostroveni. Pentru cele din Olt, roadele au început să apară şi primele afine româneşti sunt acum culese, manual, cu multă atenţie, pentru ca fructele proaspete să nu fie strivite. Este multă muncă, iar în prima zi, 80 de muncitori sunt pe plantaţia din Ianca pentru a le culege.  Pentru ziua următoare, 130 de muncitori sunt pregătiţi să intre în câmp şi să adune aromatele afine. Într-o singură zi, sunt culese aproximativ 3 tone de fructe, iar pentru ziua următoare se estimează că se va dubla cantitatea culeasă. “Suntem de azi-dimineaţă în câmp şi am început culesul în forţă. La finalul zilei vom avea câteva tone de fructe. Suntem primii care am scos afine produse în România, asta pentru că sunt plantate în sudul extrem al ţării, dar supermarketurile nu au vrut marfa. Vom vinde către export şi diverşi clienţi interni” , ne-a transmis Ionel Simion, directorul general Planasa Eastern SRL. 

Aşa se face că primele afine româneşti vor lua drumul Europei. Cele 30 de hectare plantate în 2017 sunt pe rod și se anunță o producție de trei tone la hectar. Asta înseamnă că de pe cele 30 de hectare din Ianca se vor recolta aproximativ 90 de tone de afine, fructe ce vor fi vândute en-gros sau la export, mare parte în Germania. Forţa de muncă este aleasă din localităţile unde sunt culturile şi se estimează că se va lucra cu peste 700 de muncitori sezonieri. Investiția de la Ianca a fost în jur de 1,5 milioane de euro, iar o treime din bani sunt fonduri europene.