Orezăria din Rojiște, investiție de peste 2 milioane de euro

5870

Un spaniol și un ardelean au reuşit să învie o tradiţie ce era odinioară mândria comunei Rojişte. Pe pâmânturile de aici, o orezărie ce i-ar face invidioşi până şi pe asiatici este o investiţie de succes. Am mers şi noi în câmpul muncii şi i-am cunoscut pe cei care muncesc cu spor pe terenurile unde creşte orezul.  Din campania „Omul sfinţeşte locul”, vi-i prezentăm astăzi pe Juan Cercos Caballe, și Ion Chindea, cei care muncesc cele aproximativ 250 de hectare cultivate cu orez din Rojişte. 

Cum a ajuns un spaniol și un român să cultive orez în sudul Olteniei? Ne spune chiar Juan Cercos Caballe:  „După nenumărate călătorii în România, am ajuns la concluzia că zona Olteniei, în special aici în Rojişte este ideală pentru a cultiva orez datorită climatologiei, datorită solului şi nu în ultimul rând, datorită faptului că aici se cultiva orez cu mulţi ani în urmă. Mai mult decât atât,  mi s-a părut foarte ciudat că oltenii nu cultivă orez, mi s-a părut o foarte mare pierdere că nu se pune în valoarea potenţialul orezăriilor din zonă, să nu uităm faptul că în urmă cu 30 de ani, România plantat mai mult orez decât toată suprafaţa cultivată cu orez în toată UE, consider că Guvernul ar trebui să potenţeze cultura de orez şi o ajute şi să o promoveze”, crede investitorul spaniol.

Nu a fost uşor să preia frâiele unei orezării, pentru că, chiar dacă aici erau odinioară câmpuri întinse cu orez, tehnologia era depăşită. Cu forţe proaspete, cu ajutorul unui asociat din Ardeal, dar și cu sprijinul familiei care nu se dă în lături să muncească în câmp,  Juan Cercos a dezvoltat o afacere de succes. „Tehnologia e adusă din Spania pentru că trecând atât de mult timp de când nu s-a mai cultivat aici orez, nu s-a modernizat, am fost nevoit să mă pun la zi cu tehnica de lucru. Am ales Rojişte pentru faptul că acolo a existat o orezărie cu mult timp în urmă şi zona aceasta până la Dunăre este o zonă extraordinară pentru a cultiva orez, datorită climei uscate, iar acest fapt ajută acest orez special, care are un risc foarte mare de a face ciuperci şi a se îmbolnăvi, iar clima uscată împiedică acest lucru”, a mai spus Juan Cercos Caballe.

În prezent, la Rojişte sunt cultivate 250 de hectare cu orez, iar în permanenţă se lucrează la parcele noi, se tasează pâmântul pentru noi culturi. Nu este deloc uşor să întreţii o orezărie, dar investitorul spaniol a crezut în pâmânturile şi clima din sudul Olteniei şi a reuşit să dezvolte o afacere ce i-a impresionat până şi pe partenerii săi de lucru, care văd ce rezultate se pot obţine în România. Firma care administrează orezăria se numeşte AgroCatalonia şi Ion Chindea se ocupă ca totul să fie în perfectă armonie. Ion Chindea a plecat din România în Spania pentru un trai mai bun. A lucrat în constructii și asa a ajuns să-l cunoască pe Juan, cel care mai târziu avea să-i devină partener de afaceri în România! Juan cultiva deja orez în Spania și așa le-a venit ideea să investească în orez!

Până în 1989, în România cel mai mare producător de orez era Rojiște. “Nu e uşor să cultivi orez, asta pentru că se lucrează în apă, ceea ce îngreunează destul de mult munca şi să nu uităm că apa este bun necesar, dacă şi aici ar fi un ajutor din partea Guvernului în ceea ce priveşte irigaţiile, ar fi foarte important pentru dezvoltarea culturilor de orez”, ne-a transmis spaniolul. 

Peste 2 milioane de euro au fost investiţi în orezăria din Rojişte şi planurile de viitor sunt de dezvoltare. Datorită condiţiilor de climă de la noi, planta creşte frumos şi are o producţie extraordinară. Anul acesta, la orezăria din Rojişte se produc peste 1000 de tone. Jumătate rămâne pe piaţa românească şi celalaltă jumătate merge pe piaţa spaniolă, unde este o necesitate. Terenul este în mare parte arendat, dar Juan Cercos vrea să cumpere terenurile de la proprietarii care sunt dispuşi să vândă. Mâna de lucru este aproape în totalitate din Rojişte, sunt oameni care au muncit înainte la orezării şi spaniolul este foarte mulţumiţi de ei, sunt ca o familie.  Fiul său, Pep Caballe lucrează şi el în orezărie şi nu se dă în lături să intre în apă pentru a verifica producţia. „Ideea este de a continua să ne dezvoltăm şi ne rugăm de autorităţi să nu ne pună în dificultate procesul de a creşte, de dezvoltare, sunt multe probleme de birocraţie,  nu e normal ca în 2019 să existe atât de multe dificultăţi legate de birocraţie, totuşi admitem că în cei patru ani pe care îi avem în România, s-au schimbat puţin lucrurile, ne simţim acceptaţi, iubiţi, dar putea să fie mai rapid procesul”,  a conchis Juan Cercos Caballe.

La finalul interviului acordat în exclusivitate Ziarului Agricol, investitorul spaniol a ţinut să ne mulţumească pentru oportunitatea de a explica cine sunt şi ne-a transmis că se bucură să fie  primiţi cu atâta căldură de români și apreciați pe măsură!