A început recoltatul caiselor în Ferma Bio Cetate

1009

Ferma Bio de la Cetate a fost realizată cu bani europeni. Are 10 ha de pomi fructiferi: 5 ha de meri, 2 ha de nectarini, 2 ha de piersici și 1 ha de caiși. Andrei Enea, administratorul Fermei Bio Cetate, ne-a prezentat întreaga fermă. „Totul este realizat ca la carte. Fructele sunt bio, suntem monitorizați, se iau probe periodic, nu avem voie să ne abatem de la nicio regulă. Acum suntem în plină campanie de recoltat piersicile, apoi trecem la caise și încheiem cu nectarinele. Lucrăm cu oameni din localitate, ajutăm comunitatea locală, le oferim locuri de muncă. De curând am achiziționat o linie de procesare a fructelor. Vom face gemuri, dulceață, compoturi și sucuri. Avem utilaje de ultimă generație: mașini frigorifice, depozit frigorific, instalații de încălzire dacă iernile sunt foarte reci, sistem de irigat modern, protecție împotriva grindinei etc.

Avem însă și nemulțumiri, cum ar fi desfacerea. Din păcate, este foarte greu să colaborăm cu hipermarketurile. Fructele noastre se vând la angrosiști care, mai apoi, merg cu ele în piețe. Din păcate, acesta este un mare minus pentru fermieri,” ne-a declarat Andrei Enea, administrator.

Certitudinea este că avem fermieri destoinici, un pământ ca o mină de aur și o zonă în care agricultura ar trebui să exceleze. Noi, cei din echipa Ziarului Agricol, promovăm fermierii, oamenii care muncesc zi lumină și sfințesc locul!