Acasă Ghidul Agricol Apicultura Afacere cu miere a unei familii din Vâlcea

Afacere cu miere a unei familii din Vâlcea

4258

Miere cu nucă, cu scorţişoară, de mană sau cu pulpă de cătină. Sunt doar câteva dintre tipurile de miere produse de o familie din Vâlcea. Îi cunoaştem şi noi acum povestea familiei cu tradiţie în apicultură, din localitatea Nicolae Bălcescu. Maestra din spatele produselor apicole este Rodica Diaconescu, tehnician apicol şi care nu conteneşte să cunoască toate noutăţile din domeniu. Împreună cu soţul său, fost ofiţer, a dezvoltat o afacere de familie în apicultură şi produce soiuri de miere din cele mai inedite.

Stupina soţilor Diaconescu numără aproximativ 100 de familii de albine şi an de an, pleacă în pastoral, în luna aprilie, la rapiță. Ne-au povestit şi nouă ce presupune munca la stupină şi cum au reuşit să producă şi alte soiuri de miere. “Mergem la primul salcâm, la șes, apoi ne întoarcem la Vâlcea la al doilea salcâm. Stupina noastră are sediul în București, însă vatra stupinei se află în Nicolae Bălcescu de Vâlcea. Pe Valea Topologului am descoperit o zonă bună cu salcâmi, o zonă foarte bună pentru mană, bună de polen, fâneață foarte multă, dar suntem nevoiți să facem și alte sortimente, astfel încât să ieșim pe piață cu produse diversificate”, ne-a spus Rodica Diaconescu.


Aşa se face că pe lângă mierea de salcâm sau polifloră, soţii Diaconescu produc şi polen sau faguri de miere. Căpăceala, lăptişorul de matcă cu miere sau mierea cu nuci sau scorţişoară sunt doar câteva dintre sortimentele de miere produse de familia Diaconescu. “Noi nu facem numai miere, ci și polen. Polenul trebuie să-l comercializăm singuri, să-l păstrăm în anumite condiții pentru că-l vindem crud. Valorificăm și păstura, lăptișorul de matcă, iar aceste produse nu pot fi comercializate decât individual”, a menţionat apicultorul.


Familia Diaconescu recunoaşte că apicultura este o tradiţie şi un afacere profitabilă, dar pentru asta e nevoie de multă muncă. Fac şi pastoral, iar costurile de producţie au crescut. Nu şi preţurile la miere, spun aceştia, care au rămas la nivelul anilor trecuţi. “Avem pulpă de cătină în miere, bogată în vitamina C, diverse preparate, polen cu propolis, cu lăptişor de matcă, revitalizante, pentru întărirea imunităţii, pentru refacerea celulei hepatice, combaterea stresului sau a oboselii”, a precizat Rodica Diaconescu.


Pentru a-şi valorifica produsele, familia Diaconescu merge la târguri şi cam tot ce produc, reuşesc să vândă astfel. Un stup produc aproximativ 20 de kilograme de miere polifloră, într-un an bun. Un borcan de miere cu nucă sau scorţişoară pleacă de la 20 de lei.