Falsificarea mierii, o problemă la nivel global

2760

Cel mai mare târg din Oltenia dedicat apicultorilor a adus în Craiova nenumărate sortimente de miere, unele dintre ele inedite. Miere cu lime, lavandă sau Aronia sunt doar câteva dintre tipurile de “dulce” aduse de cei peste 80 de expozanți veniți din toată țara.

Pe lângă scopul de expoziție cu vânzare, reprezentanții apicultorilor vor să tragă un semnal de alarmă. Mierea a început să fie falsificată din ce în ce mai mult la nivel internațional și astfel apicultorii sunt descurajați să mai producă. Am stat de vorbă cu Constantin Dobrescu, vicepreședinte ROMAPIS, care ne-a prezentat pe larg situația. “Salvați albinele și fermierii este mesajul nostru, este un lucru esențial, necesar, avem nevoie de un lucru curat pentru hrana noastră , nu avem nevoie de otrăvuri și este un deziderat pe care avem speranța că îl vom obține, că vom reuși să strângem 1 milion de semnături la nivelul UE și 24.000 la nivelul României ca aceasta inițiativă sa se transforme în lege , care să ducă la limitarea drastică a pesticidelor sintetice, iar până în 2030 ne propunem să fie eliminate și până în 2035 să fie eliminate toate pesticidele. Românii au început să consume din ce în ce mai multă miere, dar suntem sub nivelul european”, a spus Constantin Dobrescu.

Nu în ultimul rând, a atras atenția asupra unei probleme la nivel global, a mierii de calitate. “ Este o problema arhicunoscută, tendința de falsificare a mierii pe plan internațional , una dintre cele mai mari probleme pe plan internațional este nivelul nemaîntâlnit până acum de tentative de falsificare, asta duce la o presiune asupra prețului, care este foarte scăzut, în toată lumea apicultorii sunt descurajați să mai producă miere, ceea ce este un dezastru , multă lume este tentată să renunțe la apicultură. Dacă ne uităm după ultimele statistice ale UE, în 2018, prețul de achiziție al mierii polifloră în medie la procesator este sub cel de producție, adică apicultorii au fost nevoiți să vândă în pierdere”, a încheiat vicepreșidentele ROMAPIS.

Cel mai mare târg din Oltenia dedicat apicultorilor este deschis și astăzi. Cei care vor să se delecteze cu soiurile diverse de miere au la dispoziție nenumărate standuri și pot de asemenea să semneze pentru inițiativa cetățenească de salvare a albinelor.