Afinele de Robănești merg în exclusivitate la export. În acest an recoltatul a început mai târziu pentru că ploile au întârziat coacerea afinelor

2896

O zi minunată de vară.Echipa noastră a ajuns astazi in „Valea Afinelor” la Robanesti. Peste 10 ha de teren sunt cultivate cu afine de catre Codruț Fratoștițeanu, cel care a crezut cu tărie in potențialul pamântului din aceasta zonă, in ciuda tuturor „zvonurilor” cum ca pe acest pământ nu poate rodi nimic.


L-am gasit in plantație alaturi de culegatori: „Afinele noastre merg exclusiv la export si anume ajung in marketurile din Regatul Unit. Continuam recoltarea pana ajungem la recoltele de calitatea a doua si a treia. Pe acestea nu le mai culegem, recoltam doar calitatea intai pentru ca vrem sa ne pastram brandul si sa fim seriosi in fata celor care le cumpara. Având în vedere ca se exporta, regulile sunt foarte stricte. Preturile de vanzare din acest an au fost cu 20% mai mici, desi ne asteptam sa fie o crestere, dar retalerii au previzionat un consum mai mic de fructe si atunci ne-au oferit preturi mai mici. Ne dorim sa ne extidem suprafata, avem un credit aprobat si vrem sa ne construim propriul spatiu de depozitare, sa construim camere frigorifice! Avem un frigorifer inchiriat, dar vrem sa avem depozitul nostru special pentru cultura de afine.


Dacă anul trecut în această perioadă eram cu recoltatul la final,anul acesta vremea ne-a cam încurcat planurile .Am început recoltatul mai târziu.Avem forța de muncă,nu ne plângem.Oamenii vin la noi în plantație pentru că știu că suntem o firmâ serioasă și ne respectăm promisiunile.Suntem cu toți pe baricade în perioada asta : tata și copiii mei.Spre deosebire de ceilalți ani,am implementat un program prin care putem contoriza mai ușor ladițele culese de muncitori.De plantație acum se ocupă si Marcel ,un profesionist. În permanență se documentează și a acceptar să urmeze și cursurile unei facultăți de profil.