Evenimentul „Craiova se îmbracă în ie” s-a desfășurat în Parcul „Nicolae Romanescu“ și a cuprins expoziții, ateliere, tradiționala paradă a iei și spectacol de muzică populară

424

Evenimentul „Craiova se îmbracă în ie” s-a desfășurat în Parcul „Nicolae Romanescu” și a cuprins expoziții, ateliere, tradiționala paradă a iei și un spectacol de muzică populară.

Teatrul pentru copii și tineret Colibri – Secția Folclor „Maria Tănase”, în parteneriat cu Primăria, Consiliul Local al Municipiului Craiova și Muzeul Olteniei Craiova, organizează cea de-a X-a ediție a evenimentului „Craiova se îmbracă în ie”, luni, 24 iunie 2024, când se sărbătoresc Sânzienele și este celebrată Ziua Universală a Iei, zi care a debutat în 2013 la inițiativa comunității online „La Blouse Roumaine”.

„Craiova se îmbracă în ie” este un eveniment creat și dus peste timp de artiștii care au însuflețit Ansamblul „Maria Tănase” și care, deși pun în valoare costumul popular în fiecare spectacol, au decis să facă din frumoasa bluză tradițională românească vedeta unui eveniment de sine stătător, dorind să se alăture tuturor celor care promovează ia pentru a deveni un brand de țară recunoscut internațional.

Între tradiție, identitate națională și modă, ia tradițională românească – din in sau borangic – fascinează oameni din întreaga lume. Pictori celebri au surprins-o în operele lor, iar designeri de renume au inclus-o în colecții pe care le poartă și vedete de la Hollywood.

Evenimentul s-a desfășurat în Parcul Nicolae Romanescu, astfel:

 • Aleea Oltenească:
  • Expoziție de fotografie document din colecția Muzeului Olteniei
  • Expoziție de costume populare din colecția lui Liviu Olteanu, muzeograf la Muzeul Olteniei – Secția de Etnografie
 • Parcul „Nicolae Romanescu” – zona Foișor:
  • Ateliere interactive susținute de Grupul „Oltenia coase ie”
 • Intrarea principală a Parcului „Nicolae Romanescu”:
  • Parada IEI pe traseul: intrarea principală a parcului, Teatrul de Vară, Foișor
  • Spectacol pe scena Teatrului de Vară susținut de orchestra și soliștii Secției Folclor „Maria Tănase” a Teatrului Colibri.