Acasă Dezvoltare rurala Afacere de nota 10 pusă pe picioare de tânărul fermier Cosmin Dobrescu...

Afacere de nota 10 pusă pe picioare de tânărul fermier Cosmin Dobrescu din comuna Vârtop, județul Dolj. Acesta este proprietarul Fermei de Struți- Dolj

2020

Ziarul Agricol: De unde a venit ideea cu ferma de struți?
Proprietar Ferma de struți- Dolj:
,, Un cunoscut achiziționase o familie pentru agrement și îndată ce i-am văzut am decis să achiziționez și eu niște pui. Pe parcurs, documentând- mă mai bine am decis să trecem de la hobby la business.
Ziarul Agricol: Câți struți aveți acum în fermă?
Proprietar Ferma de Struți Dolj: ,,În prezent avem 4 familii reproducătoare, asta înseamnă 12 bucăți cu o vârstă mai mare de 4 ani, 2 familii selectate pentru reproducere cu vârsta de 2 ani și pui diverse vârste: 6 luni, 3 luni, 1 luna. „
Ziarul Agricol: Mănâncă mult? Câte kilograme de mâncare/ struț pe zi? Produceți în propria fermă, hrana?
Proprietar Ferma de Struți Dolj- Surprinzător, deși sunt niște păsări de mari dimensiuni au un consum redus de furaj, aproximativ 2kg/ cap de familie.Hrana o producem in propria fermă, în proporție de 90 la sută,cumpărăm doar concentratul și calciul necesar pentru completarea rețetei de furajare.


Ziarul Agricol: Am înțeles că sunt mai dificili în perioada martie- septembrie, când ouă! Puteți intra la ei, vă atacă?
Proprietar fermă struți: ,, În lunile aceasta atât masculii și cât femele sunt în perioada de reproducere și au un temperament mai agresiv. Masculul își protejează femela și femela- ouăle pentru a-și mări familia. Exista trucuri pentru a lua ouăle fără a ne expune pericolului!”


Ziarul Agricol: Ferma este dotată cu incubator? Într- un sezon câte ouă se adună de la o familie și câți pui fac?
Proprietar ferma struți:
,,Da, în fermă avem incubator și eclozor special pentru ouăle de struți. O familie bună poate depăși 100 de ouă pe sezon dar sunt mulți factori ce pot influența randamentul. Atunci când incubația se face exemplar per familie scoatem undeva la 70-75 puișori. „


Ziarul agricol: Carnea de struț este căutată? Există abatoare în România? Unde se poate valorifica? Proprietar Fermă Struți: ,,Carnea de struț reprezintă “noul” și naște curiozitatea multora de a testa această carne. La Sebeș este singurul abator din țară unde se poate valorifica facil carnea și mai sunt și abatoare externe care ne solicită carnea.
De la struț se valorifică tot. Ouăle într-adevăr sunt foarte căutate pentru consum, pentru incubație , pentru a fi decorate. Avem cerințe de penaj pentru diverse decorațiuni la anumite evenimente dar și pentru anumite ținute vestimentare! Pielea ce acoperă partea inferioară a piciorului și gheara fiind solzata este folosită pentru a face portofele.


Ziarul Agricol: Cât costă un pui de struț, un adult, un reproducător? Dar un ou?
Proprietar fermă struț:
,,Un pui de struț la 30 de zile costă 120€.
Un adult 1 – 1,5 ani 500-700€ în funcție de câte kg are și un reproducător 1000-1500€ în funcție de calitatea pasării.
Ouăle se vând cu 80-120 ron.


Ziarul Agricol: Până la ce vâsta trăiesc? Ce înălțime ating, ce greutate și cu ce viteză aleargă un struț?
Proprietar fermă struți:
,,Vârsta variază între 60-70 de ani, sunt păsări destul de longevive. Masculul poate ajunge și la 2,70 m și o greutate de peste 150 kg. Viteza cu care aleargă este în jur de 70km/ h, de aceea și au nevoie de spații generoase.


Ziarul Agricol: Spuneți- ne dacă mai administrați și alte afaceri în agricultură? Proprietar fermă de struți: ,,Administrez și o fermă vegetală în suprafață de 130 ha. Din fericire forța de muncă nu este o problemă pentru noi. Am găsit persoane tinere care doresc să-și câștige independența și sunt și foarte devotați serviciului. „Ziarul Agricol: Felicitări pentru întreaga activitate! Noi susținem fermierii din Oltenia, îi promovăm și îi apreciem! Spor la treabă!
Proprietar Ferma de Struți Dolj: Mulțumim!