Copiii craioveni vor beneficia și în noul an școlar de mobilier modern și de condiții excelente în școli complet reabilitate.

589

Deși mai este o lună până la deschiderea anului școlar 2024-2025, autoritățile locale continuă să acorde cea mai mare importanță condițiilor din sistemul de învățământ craiovean.
​Astfel, mii de copii, atât din grădinițe, școli gimnaziale sau liceu vor reveni, din septembrie, în unități de învățământ total renovate, unde s-au realizat lucrări complexe de reparații, s-au aplicat termo și hidroizolație și s-au înlocuit tâmplăria și rețelele de utilități. Este vorba despre elevii care învață la Grădinița Voinicelul, Școala Gimnazială ”Ion Creangă”, Liceul de Industrie Alimentară, dar și de cei de la Școala Gimnazială „Sf. Gheorghe” (fostă nr. 23 și nr. 24), la ultima unitate fiind finalizată reabilitarea la un corp de clădire, dintre cele două intrate în acest proces.


​Cele mai multe proiecte europene dedicate școlilor au presupus implementarea de lucrări complexe, pe o durată mai mare de timp și care nu se puteau realiza în prezența elevilor. Dacă în cazul celor cinci unități de învățământ mai sus menționate, copiii revin, anul acesta, în clădirile cu care erau obișnuiți, copiii de la alte șapte unități de învățământ din Craiova mai au de așteptat doar câteva luni – mai precis, până în ianuarie-februarie 2025 ca să-și revadă sediul reabilitat și să beneficieze de cele mai moderne condiții de educație.


Este vorba despre preșcolarii care sunt înscriși la:

  • Grădinița cu Program Prelungit Phoenix – relocată în prezent la Liceul Tehnologic George BibescuEste vorba despre preșcolarii care sunt înscriși la:
  • Grădinița cu Program Prelungit Piticot – relocată în prezent la Școala Gimnazială „Elena Farago” (fostă nr. 33 și nr. 34)
  • Grădinița cu Program Prelungit „Ion Creangă” – relocată în prezent la Liceul „Traian Vuia”
  • Grădinița cu Program Prelungit „Elena Farago” – relocată în prezent la Școala Gimnazială „Nicolae Romanescu” (fostă nr. 29) de pe strada Vântului
  • Grădinița cu Program Prelungit „Floare Albastră” – relocată în prezent la Liceul Tehnologic ”Costin D. Nenițescu”
  • Grădinița cu Program Prelungit „Paradisul Copiilor” – relocată în prezent la Liceul „Charles Laugier”
  • Grădinița cu Program Prelungit Pinocchio – relocată în prezent la Liceul „Matei Basarab”.
    ​Reabilitarea Grădinițelor cu program prelungit „Curcubeul Copilăriei” și „Căsuța de Povești” se va încheia la finalul anului 2025 și, respectiv, la mijlocul anului viitor, având în vedere complexitatea lucrărilor ce s-au dovedit a fi necesare la acestea, pe parcursul implementării proiectelor.
    ​„Am depus proiecte europene în valoare de peste 51 de milioane de euro pentru absolut toate școlile unde am avut solicitări din partea directorilor. Unele sunt finalizate, iar la altele mai este foarte puțin de lucru. Știm că nu este deloc plăcută pentru copii, părinți și cadre didactice perioada de reabilitare a sediilor, pentru că sunt lucrări de anvergură, care presupun relocarea grădinițelor sau a școlilor, dar sunt lucrări absolut necesare. Pentru că ne dorim ca toți copiii să beneficieze de cele mai moderne condiții, alte trei unități de învățământ vor intra în reabilitare, din această toamnă. Este vorba despre Grădinițele cu program prelungit Traian Demetrescu, Castelul Fermecat și Colegiul Național Nicolae Titulescu, urmând ca și acestea să fie relocate în alte spații disponibile din oraș. Este destul de greu să găsim cele mai bune soluții, dar apelăm de fiecare dată la sprijinul directorilor de școli ca să înțeleagă și să grăbească acest proces de relocare. Toți managerii implicați au fost notificați de la începutul anului, dar este foarte important și pentru părinți să afle din timp, ca să știe cum își fac traseele dimineața, pentru copiii lor”, a declarat primarul Lia Olguța Vasilescu.

​Astfel, având în vedere noile contracte de reabilitare pe fonduri europene implementate de Primăria Craiova, structura Grădiniței cu program prelungit „Traian Demetrescu” de pe strada Împăratul Traian nr. 22A se va muta în fostul sediu al Casei de Cultură Traian Demetrescu, de pe str. Traian Demetrescu nr. 31. De asemenea, Grădinița cu program prelungit „Castelul Fermecat” se relochează, din această toamnă, la Colegiul Ștefan Odobleja, iar elevii de la Colegiul Național Nicolae Titulescu vor studia, în anul școlar 2024 – 2025, în corpul B al Liceului CFR Craiova (Transporturi Căi Ferate).


​Primăria Craiova a alocat, anul acesta, peste 47 milioane de euro pentru tot ce înseamnă educație și infrastructură școlară. Sunt foarte multe școli unde se schimbă în totalitate, mobilierul școlar. Astfel, copiii de la 56 de unități de învățământ – dintre cele 64 cu personalitate juridică din sistemul public din Craiova – vor beneficia, din toamna aceasta, de mobilier nou, modern, achiziționat cu bani de la bugetul local sau din proiecte europene, implementate de Primăria Craiova, așa cum au solicitat managerii acestora.