Afacere de succes cu vite Angus în Măciuca, Vâlcea

3190

Astăzi mergem în comuna Măciuca din Vâlcea, pentru a cunoaște povestea fraților Nițu, Laurențiu și Dan, cei care au dezvoltat în zonă o frumusețe de fermă cu vite Angus, ce pasc în voie pe cele 1400 de hectare de teren.

Laurențiu Nițu se ocupă în mare parte cu ferma, iar munca de aici presupune determinare și pricepere, dar și plăcerea de a fi în mijlocul naturii. “Ferma de cultură mare a început în anul 2015 cu 180 de hectare și ne-am dezvoltat până în prezent la 1400 de hectare. Munca în agricultura înseamnă și dedicare, fie că vorbim de timp sau de lucru efectiv”, ne-a transmis Laurențiu Nițu.

Cât vezi cu ochii, în localitatea Măciuca din Vâlcea sunt terenuri frumos trasate, cu paie strânse în baloți sau pregătite pentru culturile de toamnă. Sunt 1400 de hectare de pamânturi care îndestulează cele 135 de bovine Angus ce cresc libere aici, în mijlocul naturii. Pentru locuitorii din zonă nu mai este nicio surpriză să vadă culturi întinse de porumb, grâu, floarea-soarelui, mazăre, năut sau orz.

Vitele au nevoie de cea mai bună hrana și sunt renumite pentru carnea de calitate superioară. Dar cum a început povestea fermei din Măciuca? “ În anul 2018 am cumpărat primul lot de 21  bovine Angus,  pentru a încerca ușor să valorificăm mai bine produsele. Acum, în prezent avem 80 de fătătoare de reproducție și un efectiv total de 135 de bovine Angus. Carnea este renumită și este foarte bună în special datorită repartiției de carne și grăsime, care îi dă un gust aparte. Ferma este investiție proprie, avem utilaje moderne și adăposturi la standarde europene. Creșterea vacilor Angus nu este deloc ușoară, dar credem că gestionăm cu succes ferma din Măciuca”, a mai spus Laurențiu Nițu.

Așa se face că pe pășunile din Măciuca cresc libere vacile negre și impunătoare, o rasă străină, dar care este mai productivă și mai ușor de întreținut decât cea românească. Bovinele din rasa Angus, după numele orașului din care provin, sunt crescute în special pentru producția de carne, și sunt răspândite în întreaga lume. Greutatea lor corporală ajunge la 550 de kilograme, iar randamentul la tăiere pentru animalele îngrășate este de 65-70 la sută. Un kilogram de carne ajunge să coste între 10 și 20 de euro, iar în farfurie, suta de grame se vinde cu prețuri cuprinse între 80 și 150 de lei, în funcție de preparat și tipul de carne.