Acasă Dezvoltare rurala Afacerea cu milioane de râme roșii, producătoare de îngrășământ bio, a...

Afacerea cu milioane de râme roșii, producătoare de îngrășământ bio, a tânărului fermier Daniel Pasăre din comuna Telești-Gorj, s-a dovedit a fi una de succes

3174

Am ajuns astăzi la un tânăr din Gorj care a început în urmă cu cinci ani o afacere cu râme roșii de California. Are 33 de ani, multă ambiție și a reușit să pună pe picioare o idee, în timp ce lucra la o multinațională. Tot timpul a fost interesat de cum este văzută agricultură în Uniunea Europeană și așa i-a venit ideea să producă un îngrăsământ BIO, cu mare succes la fermieri. ”Avem 5 ani de când producem aici în localitatea Telești din Gorj, am lucrat ca manager la o multinațională, am văzut că tendința în Europa este să fie totul BIO până în 2022, am insistat să aflu despre ideea Uniunii, am zis, să caut ceva de la baza produsului, sa dau îngrășământ, am studiat, am văzut în țară și am început ca o mică afacere de familie, totul s-a făcut pe fonduri proprii”, a menționat Daniel Pasăre.

Acum în fermă sunt milioane de râme cu ajutorul cărora se produce humus Bio pentru plante, un îngrășământ 100% natural. Râmele roșii sunt aduse tocmai din California și sunt menite pentru a dubla producțiile de legume. Iată ce ne declară tânărul antreprenor: ”Am lucrat într-o multinațională, acolo unde am observat un lucru. Trendul clientului merge către produsele Bio, legume, fructe. M-am gândit să ajut la partea asta de dezvoltare și am plecat de la ideea de rădăcinare. Ce trebuie să-i dai la plantă, să crească și să faci un produs destul de gustos. Producem îngrășământul ecologic cu ajutorul hibridului roșu de California, adică râmele roșii de California. Este un hibrid făcut în laborator, special pentru distrugerea în gropi de gunoi a materiilor organice”, a spus Daniel Pasăre

La prima vedere poate pare simplu de conceput o astfel de afacere, însă râmele au un regim special: ”Trebuie să ținem cont de hrana lor, de umiditate și de pH. Acesta nu trebuie să fie acid pentru că atunci avem pierderi. De asemenea, le ajutăm cu anumite adaosuri de celuloză pentru a le atrage în perioada de înmulțire”, a mai declarat Daniel.

Tânărul nu se oprește aici și vrea să mai cumpere câteva milioane de râme, tocmai pentru că cererea pentru Biohumus este destul de mare: ”Am pregătit un strat pentru încă 5 familii de râme pe care vrem să le achiziționăm cât mai repede. Cererea pentru îngrășământul Biohumus gorjenesc este în dezvoltare și ne trebuie produsul finit cât mai repede și în cantitate cât mai mare”, ne-a mai spus Daniel Pasăre

Agricultorii sunt foarte mulțumiți de Biohumusul achiziționat din ferma de râme a tânărului și spun că plantele se dezvoltă mult mai bine: ”Este un îngrășământ natural și foarte bun pentru înrădăcinare, pentru toate plantele. Este mai costisitor. Este 3 lei litrul, dar se merită. Decât să dai banii pe produse chimice și să nu stii ce mănânci, mai bine optezi pentru produse naturale”, spune agricultorul.

Comenzile nu ajung doar în Gorj, ci în toată țara. Humusul se pune în saci a câte 50 de litri fiecare, iar tariful pentru un singur litru este de 3 lei. O familie de râme ajunge să coste peste 300 de euro. Munca nu este una ușoară, iar toate procedeele se fac manual. Daniel Pasăre ne povestește care sunt avantajele acestui îngrășământ ecologic: “Produs cu ajutorul ramelor, vermicompostul (humusul de rama) este un ingrasamant natural deosebit de eficient atat pentru legume si fructe, cat si pentru cultura mare. Acest ingrasamant poseda in proportie mare toate cele 16 elemente nutritive de care au nevoie plantele. Mai mult decat atat, folosind acest tip de ingrasamant pastrati solul curat si aveti astfel grija de mediul inconjurator. Concentratiile azotului, fosforului, potasiului, magneziului, calciului şi ale altor elemente benefice sunt de multe ori mai mari decat in cel mai bogat sol. Prin proprietatile si compozitia chimica, humusul reprezinta o componenta esentiala a solului, care-i confera insuşiri specifice, cat şi un anumit nivel de fertilitate. Humusul şi materia organica din sol reprezinta rezerva solului in elemente nutritive, care-i determina chiar fertilitatea.”

Ce avantaje are folosirea humusului de râmă

Unul dintre cele mai importante avantaje ale folosirii vermicompostului este creșterea producției, atat din punct de vedere cantitativ, cât si calitativ. In acest sens, se va observa o creștere mai viguroasă a plantelor.

Un alt avantaj este suprimareea ciupercilor daunatoare din sol. Microorganismele produc hormoni, vitamine, nutrienti, enzime, aminoacizi şi minerale necesare chiar şi plantelor tinere.

Vermicompostul are un efect pozitiv nu doar asupra plantelor, cat si asupra solului. Vermicompostul remediaza astfel solurile afectate de folosirea indelungata a substantelor chimice. Prin aplicarea repetata, solul se va repopula complet cu microorganismele benefice plantelor distruse de substantele chimice, de-a lungul anilor.

De asemenea, un alt avantaj important de precizat este ca vermicompostul creste retentia apei in sol, ceea ce inseamna ca fermierul va folosi o cantitate de apa cu pana la 30% mai mica la irigat. Totodata, vermicompostul nu este toxic, nu arde plantele, nu are restrictii de folosire, se poate folosi in orice cultura, in sera sau pe camp.