Atelier de țesut online la 75 de ani: țesut pentru minte, inimă și cultură. Flashmove pentru sănătate. Elevii școlii gimnaziale Țuglui buchisesc în chirilica românească

1432

În urmă cu doar 2 ani, la data de 15 ianuarie 2020 doamna Maria Todor din localitatea Cugir, județul Alba, poposea la Craiova pentru frumosul eveniment dedicat lui Mihai Eminescu și Zilei Culturii Naționale. ”Luceafărul” țesut de doamna Maria pe o pânză de 7 m într-un stil propriu avea să fie atracția zilei dedicate poetului național la data de 15 ianuarie 2020, evenimentul ”1 Carol cultural-științific” aducând peste 1 milion de vizualizări și peste 21.000 de aprecieri (15 ateliere desfășurate la orele 15:00 în data de 15 ianuarie 2020), poate cel mai urmărit eveniment cultural al acelei zile la nivel național.

Timpul a avut răbdare cu noi și, astăzi, povestea continuă…

Astfel că, în ziua de 7 aprilie 2022, ora 900, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu, cu sprijinul Părintelui Decan, Prof. univ. dr. Răzvan Stan, al domnului manager al Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman, Lucian Dindirică, și cu susținerea doamnei director, prof. Enescu Elena, și a doamnelor profesoare Șarpe Lili și Lavinia Dumitrescu, elevii Școlii Gimnaziale Țuglui au vizitat Facultatea de Teologie din Craiova și au experiat bucuria activităților organizate fizic prin participarea la cercul literar religios ”ȘI EU MĂ ROG”, organizat la Biblioteca Județeană ”Alexandru și Aristia Aman”, scopul fiind de a implica școlarii într-un mediu creativ corespunzător intereselor lor și de a dezvolta potențialul creativ comun și abilitățile literare și creative.

Pr. Administrator al Facultății de Teologie, Lect univ. dr. Cătălin Dan, a prezentat sediul, aula facultății, sălile de curs ale Secției de Artă Sacră și Paraclisul facultății. Doamnele restauratori, Stela Gherghina și Monica Ristică, au prezentat muzeul, laboratorul de restaurare carte veche și laboratorul de restaurare icoană.

La bibliotecă s-a desfășurat o activitate inedită, anume faptul că elevii au primit listat abecedarul în chirilică românească și au primit cărți de slujbă și de literatură religioasă scrise în chirilică, reușind să buchisească și să scrie la prima vedere cuvinte și propoziții în chirilica românească. Este pentru prima dată când elevii unei școli vin la biblioteca județeană pentru a fi inițiați în tainele cunoașterii chirilicii românești, în aceasta constând și ineditul cercului literar religios ȘI EU MĂ ROG.

De asemenea, în data de 9 aprilie 2022, orele 1000-1500  elevii vor fi prezenți la Casa Băniei din cadrul Muzeului Olteniei, la atelierul de țesut desfășurat sub îndrumarea doamnei Maria Todor, care uimește și de această dată prin prezența dumneaei în mediul virtual, învățând elevii, prin intermediul tehnologiei (dumneaei va fi prezentă online și tot online le va explica elevilor  prezenți fizic la Casa Băniei tot ce trebuie să facă în cadrul acestui atelier), să țese la venerabila vârstă de 75 de ani, și la atelierul de pictură, sub îndrumarea domnului profesor Cătălin Ostroveanu (atelier desfășurat la Casa Băniei în paralel cu atelierul de țesut). Atelierul de muzică ne va introduce în atmosfera unui flashmove pentru sănătate organizat în Grădina Botanică ”Alexandru Buia” din Craiova sub coordonarea elevei Școlii Gimnaziale Țuglui, Niță Robertina, clasa a VII – a. Activitatea catehetică se va desfășura la Biserica Romanești din Craiova,  preot paroh Mihail Sabin-Florin, într-o atmosferă a importanței dobândirii unor cunoștințe religioase temeinice din partea elevilor.

Școala Gimnazială Țuglui este prima școală din județ care desfășoară o activitate de genul acesta în format fizic la Casa Băniei după revenirea din pandemie.

Elevii Școlii Gimnaziale Țuglui participă la Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea” în cadrul Programului Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor, ediția a XV-a, sub coordonarea: pr. dr. Mihail Sabin-Florin și Arhidiacon prof. dr. Stăiculescu Angel-Cristian.