“Aurul roșu” crește pe câmpurile din Gorj

4050

Cunoaștem astăzi povestea lui Guzman Aparatio, un iberic ce a riscat și a început să cultive șofran bio pe câmpurile din Bustuchin, județul Gorj! I se mai spune și “aurul roșu” al gastronomiei, datorită prețului cu care se vinde, adică 14.000 de euro kilogramul. Mai scump decât caviarul, vita Kobe sau chiar aurul ! Sofranul a fost adus în Europa tot de către iberici, iar acum Guzman Aparatio duce renumele mai departe intr-o comuna din Gorj.  A cumpărat 15 hectare de teren, dar nu le-a cultivat pe toate, din cauza costurilor mari, de peste 45.000 de euro. 

În Bustuchin, sunt plantaţi 5000 de metri patraţi cu sofran, iar restul cu mure bio.

Condimentul exotic creste de șase ani pe câmpurile din Bustuchin și este apreciat de toți cei care îl folosesc în bucătărie. Pentru paella, spre exemplu, este o delicatesă! Ne-a arătat și nouă Guzman cum arată o mâncare pregătită cu “aurul roșu”. 

Guzman Aparatio nu se aștepta să aibă producţie în primul an, dar cu toate acestea, spaniolul a recoltat din Gorj 200 de grame de şofran bio! Se bucură că poate să ofere locuri de munca localnicilor din Bustuchin, care au devenit acum experți in cultivarea condimentului exotic. Ba mai mult, investitorul a înfiinţat o cooperativă în comună, iar localnicii care vor să cultive şofran se pot asocia cu el și le va asigura piaţa de desfacere.

De 25 de ani, Guzman Aparatio are o afacere identică in  Spania, construită cu multă muncă și dăruire, dar și răbdare. Fiecare floare de şofran produce doar trei stamine, care sunt culese cu mâna şi apoi uscate. Pentru un gram de praf de condiment este nevoie de sute de firicele fine. Iar pentru a obţine un kilogram de şofran este nevoie de recolta de pe 1000 de metri pătrați !