Acasă Ghidul Agricol Floricultura Bujorii din inima Olteniei ajung în toată lumea

Bujorii din inima Olteniei ajung în toată lumea

868

Pe terenul fertil din sudul județului Dolj, la Moțăței, printre multe hectare de grâu, porumb sau floarea soarelui, și-au făcut loc bujorii. Sunt 13 hectare cultivate în urmă cu 5 ani, un pariu câștigat de investitori și 33 de soiuri de bujori.

Peter Rottier, directorul general al fermei: „Avem nevoie de apă, apă multă. E ca la o livadă. În primii 3 ani nu face nimic, doar investiții, muncă, și acum începem să culegem roadele. E greu, dar este profitabil. Este luna în care se culeg florile abia înmugurite, pentru că au cale lungă până în Olanda, Franța sau Austria.”

Raluca Popa, directorul financiar al fermei: „Avem în jur de 40-50 de zilieri, care lucrează la noi. De asemenea, avem 10 fete care îngrijesc zilnic această plantație și au grijă de ea pe tot parcursul anului. Până acum nu am avut probleme în găsirea zilierilor, am asigurat niște condiții foarte bune. Se întorc cu drag la casele lor și preferă să lucreze aici, decât să meargă ‘în afară’.”

Din câmp, florile ajung în depozitele frigorifice. Când se adună 100.000 de fire, cât intră într-un TIR, iau calea exportului. Se întâmplă asta de cel puțin două ori pe săptămână.

Peter Rottier, directorul general al fermei: „Dacă stau la 1-2 grade, ca acum, și sunt sănătoși pot să stea în depozit și 3-4 săptămâni. E foarte posibil, dacă cineva cumpără un bujor din România, să fie crescut la noi, dar a fost în Olanda 2000 de km, a venit înapoi 2500 de km, toată lumea face bani.”

Din Olanda se întorc de cele mai multe ori în România pentru că florarii cumpără la bursă. Florile au mare succes pe piața din străinătate. Cel mai scump bujor de pe această plantație se vinde cu 80 de cenți firul.