„Dolju-n bucate de 10“, ediție aniversară organizată la Casa Universitarilor din Craiova

607

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj a organizat astăzi la Casa Universitarilor, evenimentul aniversar „Dolju-n bucate de 10“, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, în parteneriat cu Universitatea din Craiova și Convenția Organizațiilor Studențești din Universitatea din Craiova.

Au participat localnici voluntari din localitățile: Dăbuleni, Bârca, Pielești, Giurgița, Băilești, Izvoare, Bechet, Bratovoești, Galicea Mare, Moțăței, Mischii, Poiana Mare, Craiova; de asemenea, studenți ai Universității din Craiova, elevi și profesori ai Liceului de Industrie Alimentară din Craiova, precum și reprezentanți ai Asociației Macedonenilor din România – filiala Craiova, Asociației Partida Romilor „Pro – Europa“ – filiala Dolj, Asociației Vlahilor din Bulgaria. Au onorat cu bucate și echipa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, pe masa căreia se vor afla preparate prin care vor fi reprezentate județele Dolj (comuna Leu) și Mehedinți (comuna Corcova).
Publicul a fost delectat cu cântecele interpretate de soliștii Luiza Turcu, Emilia Glăvan, Larisa Cârlugea, Roxana Resteanu, Alexandru Lilea și cu suitele de jocuri populare ale Ansamblurilor folclorice „Hora Desnățuiului“ de la Bârca și „Bordeiașul“ din Bechet.

Au participat artizanii care ne-au încântat de-a lungul timpului cu expoziții de artă tradițională: cusături cu „Lilia“ – Liliana Dobrițoiu, „Din dragoste pentru lemn pictat“ – Rodica și Viorel Dîlganu, „Covorul oltenesc“ – Anca Dumitrescu.

În cei 10 ani de proiect, importante momente „Dolju-n bucate“ s-au organizat în colaborare cu voluntari din localitățile Dăbuleni, Calafat, Bârca, Urzicuţa, Giurgița, Izvoare, Pielești, Grecești, Cernătești, Ghidici, Maglavit, Mischii, Bratovoești, Ciupercenii Noi, Leu, Afumați, Carpen, Bechet, Moțăței, Desa, Galicea Mare, Rast, Gogoșu, Poiana Mare, cu asociațiile studențești de la Facultățile de Litere și Horticultură din cadrul Universității din Craiova, Asociația Studenților Basarabeni din Craiova, cu Liceul de Industrie Alimentară, Forumul de Prietenie Româno – Macedonean și Casa de Cultură „Amza Pellea“ din Băilești, A.T.R.ECO, Asociația Macedonenilor din România – filiala Craiova, Liceul de Industrie Alimentară, Asociaţia Vlahilor din Bulgaria – Satul Gomotarti, Vidin, Casa de Cultură Probuda – Florentin.

Pe mesele cu bucate s-au regăsit printre altele pâine-n țăst, turte coapte și prăjite, prăjituri, dulcețuri, vin, țuică și rachiu, raci umpluți, ouă roșii, brânză, platouri țărănești cu șunculiță, ceapă și usturoi verde, ajvar, păstrăv ca la Ohrid, orez la tuci, gogoși picate, pui copt pe pâine, sarmale cu nuci și stafide, mâncare de prune, lutiniță, saramură de pește, jumări, mămăligă, carne la garniță, păpuși de dragavei, cozonaci, sarmale, boabe fierte, ouă pe plită, friptură țărănească cu urez în tavă de pământ, pește uscat în șir, fript pe plită, cu mămăligă rece, pâine în ceaon (cococi), turte cu usturoi, fasole cu ciolan, ghiveci la cuptor în tuci, prăjitură-n foi, friptură de miel la cuptor, bureți scăzuți, salată de vinete, salată de fasole galbenă, prăjitură faguri, plăcinte cu mere, sărățele cu brânză, cornulețe cu gem, raci umpluți cu praz pe pat de orez, lapte covăsit, urdă, gogoși cu brânză și mărar, zaibăr etc.

La Craiova, evenimente „Dolju-n bucate“ au fost organizate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj în Galeriile „Cromatic“ ale instituției, în holul central al Universității din Craiova, la Casa Universitarilor, la Teatrul pentru copii și tineret „Colibri“, la Teatrul Național „Marin Sorescu“, Centrul „Constantin Brâncuși“, Radio Oltenia Craiova