”Casa de la țară”, afacerea cu microplante a unui bărbat ce a lucrat 20 de ani în domeniul fast food

7229

După 20 de ani de muncă în străinătate în domeniul fast food, s-a întors în țară și a deschis o afacere cu microplante în comuna Plenița. Nicu Telea are 46 de ani și de trei luni, a pornit o afacere cu plante în miniatură, numai bune de asezonat salate și a face decoruri pe farfurii.


”Casa de la țară” este conceptul afacerii și pleacă de la ideea de a mânca sănătos, dar și de a trăi liniștit, la țară. ”Afacerea s-a născut în 2019, am pornit inițial cu flori, fructe și legume, dar de trei luni am diversificat. Este vorba de o microfermă din comuna Plenița din Dolj, care produce atât cât să trăiască o familie. Sunt practic plante normale, dar nu sunt lăsate să crească, sunt plante foarte foarte mici, foarte bogate în vitamine și minerale, mult mai bogate decât fructul în sine, spre exemplu gulia este o legumă sănătoasă, plină de minerale și vitamine, dar este mai plină, mai grasă plăntuța”, a menționat Nicu Telea.


Deși a început această afacere de trei luni, deja are comenzi în Craiova, dar și în județele limitrofe. În oraș, livrările se fac personal, iar în exterior, prin curier. Microplantele sunt folosite fie pentru salate, dar și pentru a face decoruri pe farfurii, în cazul restaurantelor. ”Avem comenzi atât de la persoanele fizice, cât și juridice, de obicei comandă patru tipuri de microplante și le folosesc în salate, spre exemplu gulii, măcriș, linte și mazăre sau salata verde, salata roșie, creson și busuioc, ele vin în caserole de 50 de grame, se livrează tăiate proaspete la caserolă. În Craiova se aduc personal la ușa clientului, iar în județele limitrofe se trimit prin curier, ele se taie astăzi, se livrează astăzi, mâine ajung la client, pentru că în general rezistă 7 zile. Mai apo trebuie ținute la frigider, pentru a fi păstrate în condiții optime. Mai avem și nastorțium, care este o floare, este comestibilă și frunza și floarea și foarte curând o să avem și panseluțe, pentru că panseluțele pe care le puteam crește înainte ar fi trebuit să le importăm și nu știm dacă sunt tratate sau netratate. Noi avem substrat, semințe, apă și muncă. Nu au niciun fel de fertizant, adjuvant pentru că planta este foarte mică, nu are timp să se îmbolnăvească, nu ai nicio grabă să o faci să crească pentru că ea oricum crește de la 7 la 20 de zile, mai greu cu cele aromatice, acolo sunt 21 de zile la germinare și creșterea este destul de lentă”, a mai adăugat bărbatul din Plenița.

După 20 de ani de activitate în management. Nicu Telea a renunțat la un post de birou la unul care presupune munca la țară. Făcea naveta 200 de kilometri și a preferat să dea agitația urbană pe traiul liniștit de la țară, în mijlocul microplantelor. ”Ideea mi-a venit de acum 3 ani de zile, lucrând în străinătate, sătul de străinătate, lucrând în management, hai să mergem la țară, ideea de țară, casa de la țară, hai să trăiesc liniștit, muncesc ca nebunul de dimineața până seara, așa că ideea a fost de ”hai să pornim în căutarea unei vieți mai liniștite, curate”, fiind la țară, e relativ departe, dar nu foarte departe, de aceea livrăm doar de două ori pe săptămână, marțea și vinerea, pentru că este un consum destul de mare. Până acum am găsit ce am căutat, avem și plante uscate revopsite, se numesc alium, peste o lună și jumătate o să avem și varianta proaspătă, tăiate și la ghiveci. Avem deja câteva florării la care livrăm”, a continuat Nicu Telea.

Are și un brand unde pot fi găsite produsele sale, ”Casa de la țară”, iar în curând va putea fi găsit și pe Facebook. Bărbatul ne-a spus că nu intenționează că ia fonduri europene, pentru că nu vrea să se întoarcă la munca de birou, ci preferă traiul liniștit de la țară, cu multă muncă în teren, ce-i drept, de dimineața până seara. Ziarul Agricol promovează fermierii români și ne mândrim cu reușitele lor!