Dragobetele este o sărbătoare populară românească care marchează începutul primăverii și este asociată cu iubirea

1030

Această sărbătoare are o puternică simbolistică și este considerată a fi similară cu Ziua Îndrăgostiților.
Dragobetele este asociat cu tinerilor îndrăgostiți și cu natura înfloritoare, fiind considerat o zi în care se încurajează manifestarea iubirii și a sentimentelor romantice. În tradiția populară românească, se spune că fetele care își petrec ziua de Dragobete în mijlocul naturii vor fi norocoase în dragoste în cursul anului.
De asemenea, Dragobetele este asociat cu tradiții și obiceiuri specifice, precum sărutarea sub mărul înflorit sau culegerea de floricele pentru a fi puse în apă, în semn de prosperitate și dragoste. Aceste tradiții au ca scop aducerea norocului și a fericirii în viața celor care le practică.

Dragobetele este o sărbătoare tradițională românească care sărbătorește dragostea și natura în luna februarie. Originea acestei sărbători este incertă, dar se crede că provine din tradițiile romane și geto-dace închinate zeului iubirii, Dragobete.
Conform unei legende populare, Dragobete era fiul babei Dochia, o personajă mitologică asociată cu vremea de primăvară. Dragobetele era cunoscut ca un zeu al iubirii și al primăverii, iar în ziua sa se sărbătoreau nunțile și logodnele.