Este oficial! Pădurarii vor fi dotați cu arme letale!

2304

Veste importantă pentru pădurari! Camera Deputaţilor a adoptat ieri Legea privind statutul personalului silvic. Este o modificare importantă a legii, pentru că dacă până acum, pădurarii aveau doar armament neletal în dotare, situaţia din ultima perioadă, cu agresiuni şi chiar crime comise împotriva personalului silvic, a impus anumite modificări ale legii.

Astfel, Camera Deputaţilor a adoptat Legea privind statutul personalului silvic care le dă dreptul pădurarilor de a purta arme letale. În momentul de faţă, pădurarii au dreptul să folosească doar armament neletal, potrivit unor modificări aduse legii. Acest proiect de lege modifică statutul personalului silvic, a fost adoptat cu 232 voturi pentru și are ca obiect de reglementare corelarea actualului statut al personalului silvic cu realităţile derivate din evoluţiile domeniilor de activitate în care funcţionează.

Modificările se referă la faptul că în exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuţii de paza fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional, a fondului piscicol şi a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, şi poate face uz de armă, în condiţiile reglementărilor privind regimul armelor şi muniţiilor. Acest statut special este conferit de portul de armă, de îndatoririle specifice în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi de riscurile meseriei, care îi pot afecta integritatea fizică şi viaţa, după cum se arată în textul proiectului.

O altă modificare adusă legii menţionează că personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum cinci salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.