Acasă Interviul Festivalul Cultural Dealul Muierii, aflat la cea de-a 2-a ediție, s-a desfășurat...

Festivalul Cultural Dealul Muierii, aflat la cea de-a 2-a ediție, s-a desfășurat pe raza a 21 de localități din județele: Gorj, Dolj și Vâlcea

2442

În perioada 21 – 25 iunie 2023 Cluster BIO Oltenia a organizat Festivalul cultural Dealul Muierii, Ediția a 2-a, în vederea creării Brandului regional „Dealul Muierii” și înființării OMD local Dealul Muierii, cu implicarea județelor Gorj, Dolj si Vâlcea și a 21 de comune din cele 3 județe: Goiesti, Bradești, Melinești, Fărcaș, Tălpaș, Dănciulești, Stejari, Logresti, Bustuchin, Roșia de Amaradia, Alimpești, Bumbești Pitic, Baia de Fier, Polovragi, Vaideeni, Alunu, Mateești, Grădiștea, Livezi, Zătreni si Ghioroiu.

Brandul „Dealul Muierii” pune în valoare o legenda din trecut, undeva la începutul secolului XVIII, când femeile care, de teama turcilor, stăteau ascunse de câteva luni, împreună cu copiii și bătrânii în Peșterile din Polovragi, Peștera Muierii si Peștera Frumoasa din Vaideeni. După un timp, acestea rămăseseră fără hrană, începuseră să se îmbolnăvească astfel ca au decis sa îi ia la goană pe turcii stabiliți în Garnizoane la Alunu si la Grădiștea, pe locul unor cetăți dacice.

Legenda a fost pusă in scenă in perioada 21 – 25 iunie și a reprezentat plecarea celor peste 40 de femei din cele trei peșteri si izgonirea turcilor aflati in zona Cetății dacice de la Grădiștea. Deschiderea evenimentului a avut loc in comuna Polovragi unde alături de primarii din comunele din Dealul Muierii au fost prezenți atât autorități județene din Valcea, Dolj si Gorj, precum și Alexandru Stanescu, Directorul Agenției de Dezvoltare Regionale Sud- Vest Oltenia.

Fetele au plecat in dimineața zilei de 22 iunie din cele 3 Peșteri si s-au întâlnit pe Dealul Muierii in satul Sârbești, comuna Alimpești, intr-o zona pitorească situata pe Deal, dar nu înainte de a vizita Căsuța Răsturnată si Castelul Vrajitoarelor din comuna Bumbuești Pitic unde primarul Irina Cojocaru, alături de viceprimarul comunei au întâmpinat fetele cu un dansuri populare realizate de Directorul căminului cultural din localitate, chiar în curtea Castelului. Au mers apoi la Conacul lui taticu unde au fost întâmpinați cu produse specifice locului: miere, brânză, prajituri, vinul lui tăticu, țuica lui tăticu, băuturi care sunt branduri locale. Au mers apoi pe Deal mai departe si la prânz au fost întâmpinate cu paine și sare de localnici si de primarul comunei Alimpești, Dragulescu Victor. Aici s- a servit masa de prânz cu produse tradiționale. Un partener al Festivalului, Cristina Giuvelescu, născută si crescută pe acest Deal al Muierii, chiar în satul Sârbești, a interpretat doina- Dealului Muierii tuturor sătenilor prezenți la eveniment.

Au înaintat către Strutaria lui nea Marcel unde s-au bucurat de priveliște, au facut poze cu struții lui nea Marcel, au fost servite cu gogoși, poposind apoi in satul Igoiu din comuna Alunu la o familie de tineri, Alexandra si Danut, crescatori de animale, care au pus bazele fermei Porumbelul . De aici au ajuns la Primaria comunei Alunu, unde au fost întâmpinate de primarul Bitrauti Cristian și o delegație judetean formata din senatori, deputați si reprezentanți ai Consiliului Județean Valcea. Aici a avut loc si prima Ediție a Festivalului folcloric Dealul Muierii organizată de autoritățile locale, urmată de o seara culturală cu dansuri si muzica populara locală.

A doua zi, fetele au plecat spre Rosia de Amaradia, au vizitat un sat părăsit pe Deal, numit Dealul Mare, au avut parte de povești ale locului și au fost primite cu pâine si sare in comuna Roșia de Amaradia de primarul Cotojman Ion Liviu și de Drăgan Vintu, proprietarul Restaurantului Vintu situat pe Dealul Muierii, unde atât o ochestra locală cât si fetele participante au cântat și au petrecut alături de săteni. Aici au servit si masa de pranz cu produse locale tradiționale.

Dupa servirea pranzului, fetele au mers mai departe, poposind intr-un loc încărcat de istorie, la Ușile lui Traian, unde Dragan Vintu, partener in Festivalul Dealul Muierii, le- a povestit fetelor istorii ale locului: Ușile lui Traian, Cula turcului, La Teapa. De aici au mers mai departe, poposind la Fântâna Rece din comuna Bustuchin, unde de asemenea au fost întâmpinate cu pâine si sare de primarul Ciocea Ion si de alte autorități publice învecinate. A avut loc o seara de excepție, unde interpreți de muzica populară locali, fete din grupul Festivalului, dar si instrumentiști au prezentat un program special. Au participat câteva sute de localnici si invitați din toate comunele învecinate comunei Bustuchin.

Dupa servirea micului dejun oferit de Primarul comunei Logresti, dna Tana Elena au mers mai departe pe deal, ajungând in comuna Grădiștea, în locul Cetății dacice unde a fost pusă in scenă in prezenta localnicilor si a altor invitați care activează in turism la nivel national, din Orsova, Constanța si București si care pe o portiune de 3 km au urcat pe jos alaturi de fete si alti localnici. Si aici fetele au fost intampinate de localnice, de viceprimarul comunei Gradistea si de preotul satului Obislavu, cu produse locale traditionale. Scena a fost regizata de o actrita din Craiova, originara din Republica Moldova, dra Victoria Zubenko. Razboinicele de anul acesta au fost atat din comunele din Dealul Muierii, cat si din mai multe localități regionale, venind chiar din Drobeta Tr. Severin, Novaci, Musetesti, Cerat, Tg. Jiu. Ca si anul trecut, turcii care au fost alergați de către razboinicele oltence pe Dealul Muierii, au fost Ceata de Călușari din comuna Giurgita, judetul Dolj.

Au mers mai departe spre satul Obârșia, comuna Danciulești, de data aceasta cu surprize, întrucât a plouat si drumul a devenit impracticabil in anumite locuri. Au ajuns cu bine in satul Obârșia, in Piscul Ursului, unde atât dl. Primar Dumitra Badescu Marius cât și primarul Litoiu Constantin din comuna Zatreni au așteptat fetele cu pâine si sare. Petrecerea a început si peste 500 de localnici s-au bucurat de o seara minunată alături de fete. Fiind si seara de Sânziene, fetele, care isi procurasera coronițe de pe Deal, regizate de actrita Victoria Zubenko, au prezentat un spectacol inedit de sânziene, la un foc de tabăra imens. A avut loc o petrecere minunată, fetele servind cina cu mâncăruri tradiționale.

Urmatoarea zi, fiind si ultima, fetele s-au îndreptat catre Tălpași, au fost transportate in comuna Goiești unde a avut loc Festivitate de Final. Aici fetele au fost întâmpinate cu pâine si sare de Ceana Ana, primarul comunei Melinești și de primarul comunei Goiesti- Corbeanu Gheorghe. Delegația de primire a fetelor a fost una numeroasa, la primire fiind prezenți atat primarii din localitatile participante cat si prefectul judetului Dolj, Dan Diaconu. A avut loc festivitatea de premiere care s-a desfășurat intr-un cadru emoționant, au fost felicitate si premiate fetele participante. Atât primarii prezenți cat si Prefectul județului Dolj au felicitat razboinicele participante la Editia a 2- a a Festivalulul , presedintele Clusterului BIO Oltenia, Mitrica Valentin a prezentat anumite secvențe din zilele petrecute pe Deal, motivul inițierii brandului turistic Dealul Muierii, precum și care sunt etapele de dezvoltare ale Destinațiri Turistice Dealul Muierii. Dupa premiere au mers cu toții la Cabana Balaci din Tălpași pentru petrecerea organizata de primarul comunei Melinești și primarul comunei Goiesti, Corbeanu Gheorghe.