Acasă Interviul În Craiova se produc pături de calitate din fibre naturale. Familia...

În Craiova se produc pături de calitate din fibre naturale. Familia Cercelaru a deschis această afacere în anul 1994. Păturile din lână de oaie sunt foarte apreciate de pensiunile din Bucovina

2987

Familia Cercelaru din Craiova a început în anul 1994 o afacere cu lenjerii de pat și pături din lâna. Tora Cercelaru a absolvit facultatea la Iași și a lucrat mulți ani într-una dintre cele mai cunoscute fabrici din Craiova- INDEPENDENȚA. Din păcate, atunci când activitatea fabricii s- a încheiat, Tora și soțul ei, inginer electromecanic, au decis să cumpere mașini și utilaje dezafectate din fosta fabrică și au început propria afacere.”La început lucram în jur de 500-600 de pături pe lună cu 16 angajați. Deci lucram puțin cu mulți angajați. Ne-am dat seama că nu suntem eficienți și am decis să schimbăm mașinile cu unele mai performante, pentru a putea deveni profitabili. Cu aceste mașini producem până la 100 de pături pe zi.”

Dar unde se vând aceste pături?

Inginer Tora Cercelaru ne declară: „Noi nu vindem decât cantități mari, nu vindem la bucată. Le vindem către spitale, pensiuni, spre exemplu pensiunile din Bucovina, au pături de la noi, centre de bătrâni, de copii, unități militare, penitenciare, etc. La fel procedăm și cu lenjeriile de pat și cu păturile. Din păcate în ultima perioadă nu prea mai avem comenzi. Noi producem pături din fire naturale. Sunt foarte călduroase. Nu se compară cu cele sintetice. Funcţionale în orice anotimp, acestea sunt realizate din diferite materiale şi culori pentru a se potrivi cu designul casei tale.”

„Trebuie să facem o astfel de investiţie, mai ales în prag de iarnă. Opţiunile sunt generoase, de la materiale până la modele, toate fiind într-o varietate departe de monotonia vremii de afară. Lâna naturală, bumbacul organic, vâscoza şi inul sunt printre materialele căutate. Faceţi un experiment, mai ales acum în sezonul rece. Trageţi un pui de somn în care sunteţi înveliţi cu o păturică uşoară, pe care nu o simţiţi. Următoarea zi (sau noapte) dormiţi cu o pătură grea, de exemplu pilota cea mai groasă pentru iarnă“, ne invită Tora Cercelaru. Potrivit acesteia, pătura grea şi groasă va câştiga concursul, somnul sub această protecţie fiind mai adânc şi mai odihnitor.

„Pătura din fir gros de dimensiune medie are în jur de 2 kilograme, cu mult peste păturicile nor­male. Poate credeţi că te poţi sufoca învelit în pătura de lână dar aici intervine superputerea lânii merinos – este termoreglatoare -, corpul respiră, nu transpiră. Acum am vândut celor care au mers cu ajutoare la refugiații din Ucraina. Păturile fiind din fire naturale sunt foarte călduroase.” Familia Cercelaru mai precizează că firele naturale sunt fire foarte bune, prin urmare nu se recomandă o utilizare intensă a păturii, nu se recomandă să fie supusă unor sarcini grele, aruncată pe jos sau agăţată cu obiecte ascuţite. Scamele apărute se vor îndepărta mereu cu mâna, iar produsul se curăţă întodeauna chimic.

Ministrul Daea a ajuns în fabrica familiei Cercelaru din Craiova

„Eram la Directia Agricolă din Craiova cu o problemă legată de un teren. Domnul director Popa aflând cu ce mă ocup mi-a propus să mă- ntâlnesc cu domnul Ministru. Așa a ajuns la noi în fabrică. Ne susținea foarte mult, mai ales că foloseam lâna de oaie. Ne recomanda la toți. Din păcate dl. Daea a plecat din funcție și nu ne-a mai susținut nimeni”

„Provenienţa lânii, la origine, este diferită, în funcţie de disponibilitatea crescătoriilor.“

„Există însă multiple opţiuni şi pentru persoanele care nu suportă lâna naturală, lucrând şi cu fire gigantice sintetice, acrilice. Cum acestea sunt însă excepţia, recomandarea de orientare către firele naturale rămâne prima opţiune. Indiferent de unde luaţi pătura, recomandarea noastră este să se opteze pentru fibre naturale sau un amestec care să conţină neapărat şi fibre naturale. Noi lucrăm cel mai mult cu lâna naturală de merinos, o lână foarte fină şi cu proprietăţi extraordinare. Lâna merinos este antibacteriană şi termoreglatoare. Firul de lână merinos sau altă rasă are un grad ridicat de lanolină, ceea ce înseamnă că nu reţine umezeală, mirosuri, microbi sau praf. Pe scurt: îţi este cald, dar nu transpiri. Pătura a devenit astfel un obiect-cheie în vocabularul confortului, această perioadă de izolare dându-i forţe nebănuite. Practic, nu mai vorbim doar de un obiect de uz casnic, ci de un purtător de mesaje la nevoie sau chiar de o ţinută statement, pentru cei foarte curajoşi. Am putea spune că pătura a devenit un obiect multi­funcţional în pandemie, mai ales în sezonul rece.”

Ziarul Agricol susține producătorii locali. Ne dorim ca aceste afaceri de familie să prospere și să cumpărăm produsele acestora. În situații neprăvăzute avem mare nevoie de astfel de produse.