Acasă Dezvoltare rurala MONUMENTALIST = Dragoș ANDREESCU, graphic designer-ul care redescoperă monumentele din Oltenia pentru...

MONUMENTALIST = Dragoș ANDREESCU, graphic designer-ul care redescoperă monumentele din Oltenia pentru că acolo unde unii văd cărămizi el vede istorie

1383

Îl cheamă Dragoș Andreescu, are 38 de ani, este născut în Ploiești, însă locuiește în Craiova. De profesie graphic designer, în timpul liber Dragoș este fotograf amator. Unul aproape obsedat de istorie, care și-a făcut un mod de viață din redescoperirea trecutului, prin oameni, fapte și valori. Practic, prin tot ceea ce face, Dragoș așază Oltenia pe harta patrimoniului național, deschizând larg porțile spre un turism de calitate în această zonă istorică, ale cărei comori sunt, încă, mult prea puțin cunoscute.

În 2008 a început să promoveze mai mult orașul și a încercat să creeze primul grup de pasionați de fotografie și explorare urbană. Odată cu propagarea fenomenului social media, în special Facebook, și-a dat seama că aceste pasiuni sunt mult mai răspândite decât se aștepta, ba mai mult, a constatat că este o cerere extraordinară pentru fotografie arhitecturală.

Așa a ajuns în anul 2011, când a creat primul proiect, Monumente Pierdute, care avea ca principal scop identificarea și promovarea conacelor și caselor boierești din regiunea Olteniei. Monumente Pierdute a fost printre primele proiecte de gen din țară și a explodat ca interes. După câțiva ani în care a fotografiat și s-a documentat, în cadrul proiectului a realizat o hartă virtuală și imagistică cu peste 1300 de conace și peste 2000 de case boierești din mediul rural și urban.

”Mulți îmi spun că sunt incoștient. Eu cred doar că e un lucru dificil, iar cineva trebuie să-l facă.” În anul 2017, a abandonat proiectul Monumente Pierdute și a creat unul nou, cu numele Monumentalist. Acest proiect este o continuare a celui vechi, dar sub un alt format. Pagina are în prezent peste 20.000 de urmăritori, iar numărul lor crește de la o săptămână la alta. Este o pagină vie, în care se comentează, se critică, se dau exemple, dar, mai ales, se cere ajutor, semn că tot mai mulți iubitori de artă și istorie ies din starea de letargie și vor să se implice. De fapt, pornind de la Monumentalistul virtual, Dragoș a reușit – și în viața reală – să adune în jurul lui circa 1.000 de oameni din toată țara, care încearcă să transpună, fiecare în orașul lui, proiectul Monumentalist Craiova. ”În cadrul proiectului Monumentalist am creat un grup care numără peste 1000 de membri din toată țara. Toți acești membri au ca numitor comun explorarea urbană si dragostea pentru clădirile vechi. Acești membri au avut și un rol esențial în salvarea unor clădiri istorice și introducerea lor pe lista patrimoniului (un bun exemplu poate fi Moara Barbu Drugă din Craiova, recent introdusă în patrimoniu)”, ne-a explicat Dragoș.

Ce vrea, de fapt, Dragoș? Categoric, vrea ca românii să fie dornici să descopere lumea, dar și zona în care locuiesc. Toți acei care merg în vacanțe în străinătate și pozează monumente, foarte bine!, s-o facă, dar să cutreiere și țara noastră, ca să vadă ce monumente frumoase avem și noi. ”Asta vreau eu să schimb: mentalități. Să vrei să cauți, să vrei să vezi și România și să îți fie drag să faci poze și la frumusețile noastre. Asta mi se pare normalitatea. Aici trebuie să se ajungă”, a punctat Dragoș.

Speranță de proaspăt tătic: ”Abia aștept să crească și să îl iau cu mine la explorat. Sper să fie viitorul monumentalist!”

Îndemnul lui Dragoș la explorare este sincer, iar succesul este verificat. Pe el, de exemplu, pasiunea pentru arhitectura veche și cercetarea istorică îl scoate din rutină și îl ajută și la job. ”Fiind graphic designer, într-o agenție de publicitate, trebuie să fiu creativ zilnic. Iar asta îmi e de folos. La un moment dat, a trebuit să fac design de etichetă de vin. Clienții doreau să fac un desen de conac cu vie. Fără să vreau, am desenat din minte un conac existent. Atunci mi-am dat seama cât de mult mă ajută aceste explorări”.

Vorbindu-ne despre încărcătura istorică inestimabilă, Dragoș și-a amintit de cea mai importantă descoperire pe care a făcut-o în peregrinările sale… un stâlp de iluminat public, încă de la începuturile electrificarii orașului. Este unicat în țară și are imprimat pe el vechea stemă a Craiovei. L-a dus la muzeu pentru restaurare și după luni de muncă, acum este pregătit pentru a fi expus. Stâlpul este fabricat în 1896, valoarea lui de patrimoniu este excepțională.

Revenind la conace și la scânteia care a aprins pasiunea lui pentru ele, fără să stea pe gânduri, Dragoș a spus: Conacul Câncea-Poenaru Din Malu Mare, Dolj, clădirea care l-a impresionat cel mai mult și pe care a descoperit-o în 2007. „Mă implic, pentru că, la un moment dat eu o să îmbătrânesc și nu știu dacă o să mai fac asta. Dar vreau să găsesc următoarea generație, să am cui să las pasiunea asta ca moștenire”, ne-a mărturisit în încheiere Dragoș, tânărul pentru care istoria și arhitectura veche reprezintă cea mai frumoasă pasiune pe care un om o poate avea.