Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a anunțat marți, în cadrul evenimentului de deschidere a Festivalului „Craiova Science. 140 de ani de la nașterea lui George Constantinescu“, faptul că Aeroportul Internațional Craiova (AIC) va primi numele ilustrului savant

1515

Savantul George Constantinescu este cunoscut între altele pentru inventarea unei noi ramuri a mecanicii, sonicitatea, cât și pentru realizarea primei cutii automate de viteze. 

„Ne bucurăm că am putut organiza la Craiova această manifestare care readuce în prim plan o personalitate imensă la nivel mondial. Este nevoie ca marii oameni de știință pe care Doljul și Craiova i-au dat să fie puși acolo unde le este locul.

George Constantinescu s-a născut la Craiova, a făcut școala aici și este unul dintre savanții consacrați căruia, pe întreg parcursul vieții, i-au fost brevetate aproape 400 de invenții. Sunt teorii care la nivelul anilor în care a trăit erau mult peste ceea ce se cunoștea. Mă refer la teoria sonicității, ale cărei baze a pus-o, sau la invenții pe care acum le vedem și ni se par normale, cum ar fi dezvoltarea primei cutii automate de viteze pentru mașini. Contribuții imense a avut și în domeniul construcțiilor, participând cu invențiile sale la construirea prin metoda betonului armat a unora dintre cele mai importante edificii din România.

Rolul crucial al craioveanului George (Gogu) Constantinescu a fost recunoscut pe plan internațional, fiind inclus de publicațiile de prestigiu din străinătate pe lista unor ilustre personalități ale vremii precum Albert Einstein, Marie Curie sau Thomas Edison.

Nouă ne rămâne onoarea și, în același timp, obligația să îi respectăm memoria și să promovăm aportul semnificativ pe care inventatori precum George Constantinescu l-au avut în domeniul științei și al cercetării. Mai trebuie evidențiat faptul că, prin ceea ce a realizat, Gogu Constantinescu a reușit să scurteze desfășurarea Primului Război Mondial cu un an.

Faptul că luna aceasta s-au împlinit 140 de ani de la nașterea marelui savant român, faptul că Aeroportul Internațional Craiova a atins, tot în acest an, borna celor 83 de ani de la înființare, precum și faptul că luna trecută am depus cel mai important proiect pentru dezvoltarea AIC, în valoare de peste 97 de milioane de euro, ne-a determinat ca, în ședința următoare, să mergem în plenul CJ cu propunerea ca aeroportul să poarte numele «George Constantinescu». Este un omagiu adus unuia dintre cei mai mari oameni de știință pe care Doljul și România i-au dat“, a declarat președintele Consiliului Județean, Cosmin Vasile.

La conferința de deschidere a Festivalului „Craiova Science. 140 de ani de la nașterea lui George Constantinescu“ au mai participat primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, vicepreședintele CJ Dolj Antonie Solomon, scriitorul și jurnalistul Alexandru Mironov, directorul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din cadrul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Gheorghe Manolea, directorul Aeroportului Internațional Craiova, Sorin Manda, și directorul Muzeului Olteniei Craiova, Florin Ridiche.