Acasă Interviul Produse proaspăt coapte și afumate din Mangalița le găsiți în carmangeria „La...

Produse proaspăt coapte și afumate din Mangalița le găsiți în carmangeria „La Ghirță”

2256

Fermierul Dorin Vîrcan are o fermă de porci Mangalița în localitatea Dăbuleni, din judeţul Dolj, iar toate produsele sunt preparate tradițional. Acum poate să îşi vândă marfa în primul magazin din Craiova care vinde carne de porc fară colesterol.

Produsele de mangaliţă de la Ferma lui Ghirţă au primit recunoaşterea. Cârnaţii trandafir de Mangaliţă, pieptul oltenesc de Mangaliţă şi burticanul de Mangaliţă au primit atestatul de produs tradiţional! Reţeta de la care fermierul Dorin Ghiţă din Dăbuleni nu face rabat, prin care cârnaţii sunt tăiaţi la bardă, dar şi calitatea lor, au făcut ca cele trei produse din carmangeria lui Ghirţă să primească aprecierile şi să fie atestate tradiţional.

„Porcul Mangaliţa este un porc sănătos, produsele sunt făcute doar cu condimente naturale, deci consumatorul este asigurat că va avea ceva sănătos pe masă. Sunt afumate natural, cu rumeguş. Noi sacrificăm porcii la Dăbuleni, acolo ne ocupăm de absolut tot procesul de pregătire. O carne bună de porc, care chiar să fie de mangaliţă, se recunoaşte foarte simplu. Cel care vrea aşa ceva poate lua o bucată de slănină, să se dea cu ea pe mâini şi apoi să se spele. Grăsimea se duce foarte uşor fără niciun detergent. Este carne de porc dar este mult mai sănătoasă. Este un porc care vine din strămoşi şi nu are colesterolul atât de mare precum îl au ceilalţi porci. Pentru a ajunge la tăiere, cum spunem noi, este nevoie de o perioadă îndelungată de timp. Un an, un an şi trei luni, aceasta este perioada de timp necesară. Automat şi costurile sunt mai mari şi de aceea şi produsele pe care le scoatem la vânzare sunt mai scumpe“, ne-a declarat Gilbert Vâlcan, fiul lui Dorin Vîrcan, crescător de porci din rasa Mangaliţa.

Gilbert se ocupă de magazinul deschis în Craiova. „Noi aprovizionam zilnic cu marfă proaspătă. Nu producem cantități industriale. Tata și mama se ocupă de prepararea produselor de Mangalița. Spre exemplu, pateul de Mangalița este preparat de mami după rețete tradiționale.”