Se dă startul ședințelor foto în lanul de lavandă al familiei Virtineanu din localitatea Câmpeni, com. Pielești, județul Dolj!

298

Am ajuns din nou în plantația de lavandă a familiei Virtineanu din satul Câmpeni, com. Pielești, județul Dolj. Am găsit-o pe Luminița pregătind decorul pentru viitoarele ședințe foto. Doritorii de frumos, o pot contacta pe pe facebook-ul Delialh Delialah sau pe e-lavanda.ro.

Povestea familiei Virtineanu Luminița și Mihai a inceput, cu certitudine, din dragoste pentru natură și frumos. Lavanda este o floare fină, delicată „nepretentioasa” asa cum o numeste chiar Luminița, dar totodata puternică si rezistentă in gingașia ei. De la prima tufă de lavandă îngrijită cu multa dragoste si pasiune, Luminița și Mihai au astazi o cultura de aproximativ 2000 mp în satul Câmpeni, comuna Pielești, Dolj.

În Câmpeni la câțiva kilometrii de oraș plantația de lavandă este foarte frumoasă. Aici se pot face ședințe foto, se organizează evenimente și se poate admira o priveliște de basm: „Sperăm ca toti doritorii de fotografii si imagini cu lavanda să vină la noi pentru a promova zona.”

Pe langă proprietățile binecunoscute ale plantei, pe langă talentul care răzbate din fiecare buchet și săculeț creat de Luminița, cultura de lavanda în sine, te ademenește prin mireasma sa. Iar odata ajuns acolo, te vindeci sufleteste admirand pur si simplu peisajul idilic, mireasma si zumzetul a mii de albinuțe.

Primele buchețele de lavandă uscată și-au găsit locul în dressing-ul si vazele prietenilor și ale apropiaților săi in vara lui 2018. A mai trecut apoi un an până când Luminița si Mihai ajutati de mama acesteia au inceput sa aiba succes cu produsele din Lavanda: „în anul 2019 am avut cele mai multe comenzi. Vindeam buchete, săculeți, ulei, apa de lavanda, sirop de lavandă. Apoi aveam comenzi și de la cei care foloseau lavanda in bucatarie. Aici am butași de Sevtopolis Angustifolia.„

Alături de frumoasele flori de lavanda, mai adaptate solului pietros s-au dovedit a fi buruienile. Ele au învățat-o pe Luminița ca pentru a putea admira lavanda in deplinatatea splendorii ei, va trebui sa facă cunoștința si cu munca manuala. Cu atât mai mult cu cât aceasta isi dorea o cultura „bio”. Cum oricâtă dexteritate a capatat in timp, Luminita indragostita de lavanda a inteles ca fara ajutoare de nadejde nu poate intretine plantația. Avand alaturi pe sotul sau, un partener de nadejde, dar si o echipa de mâini dibace, Luminița a adunat in vara lui 2018 prima sa „recolta”. Despre aceasta spune ca a insemnat un „braț mititel de flori care a adus dupa el un numar nedefinit de vise”.

Lavanda se plantează numai pe soluri fertile. Planta înflorește de două-trei ori pe an, în perioada mai-septembrie. Recoltarea se face abia după ce planta a înflorit. Producătorii de ulei de lavandă au nevoie de flori proaspete, recoltate în urmă cu cel mult 24 de ore. Le pot folosi și pe cele uscate, dar procesul de distilare e mai greu, iar producția de ulei mai mică. Producătorii mai mari sau mai mici vor putea vinde florile uscate către companiile farmaceutice sau către firmele din industria cosmeticelor și nu numai. Sunt cel puțin 20 de societăți în țara noastră care cumpără flori de lavandă pentru a le utiliza la ceaiuri aromatice sau pentru prepararea de uleiuri și tincturi. Florile mai sunt cumpărate și de producătorii de produse antiinsecte, de odorizante, dar și cei care fac aranjamente florale. Lavanda tratează o serie de afecțiuni, fiind folosită, printre altele, pentru calmarea durerilor reumatice. Specialiștii denumesc lavanda „aurul mov”.