Succesul unui primar. Cum s-a transformat Cernătești într-o destinație pentru iubitorii de cultură

51

Fondurile europene atrase au adus primii kilometri de străzi comunale asfaltate, apă în fiecare gospodărie și noi perspective de dezvoltare

Comuna Cernătești, o localitate de aproape 1600 de locuitori, a avut parte de investiții fără precedent în ultimii 8 ani. Dintr-o localitate fără mari perspective, cu drumuri de pământ și clădiri neîngrijite, astăzi comuna are drumuri asfaltate, școli reabilitate sau construite de la zero, dar și un monument istoric ce atrage deja vizitatori din toată țara – Cula Cernăteștilor.

Până în 2016, comuna a evoluat cu mare greutate, dar, cu o administrație nouă, în câțiva ani, totul s-a schimbat. „Am candidat în 2016 pentru că era nevoie de investiții importante în Cernătești, iar posibilități de finanțare erau numeroase. Oamenii au avut încredere în mine și așa am ajuns primar. Fiind o localitate cu un buget mic, atragerea de fonduri europene a fost singura noastră șansă. În perioada 2016-2020 am reușit să câștigăm proiecte de peste 6 milioane de euro, o sumă mai mare decât toate investițiile făcute după 1990. M-am concentrat pe infrastructura mare, cea mai importantă pentru localnici: drumurile și alimentarea cu apă”, a declarat Costel Trăistaru, primarul comunei Cernătești.

Investiții realizate în parteneriat cu administrația județeană

Astăzi, în Cernătești, străzile comunale sunt asfaltate în proporție de 90%. Acum, investițiile se concentrează pe educație și pe demararea proiectului de canalizare.

„Dacă în primul mandat am făcut proiecte pentru infrastructura mare, în cel de-al doilea mandat m-am concentrat pe educație, pentru că sunt aproape 150 de copii în unitățile de învățământ din toată comuna. În 2021, am finalizat construcția clădirii școlii din Cernătești, în care au loc cursuri de tip afterschool,  iar, în acest moment, se lucrează la modernizarea și extinderea clădirii în care funcționează școala „Petrache Cernătescu” și căminul cultural din satul Țiu. În total, cu aproape 5 milioane de lei, vom avea școli ce respectă standardele de clădiri verzi. La finalul lucrărilor, toate școlile vor fi dotate cu mobilier și echipamente didactice digitale pe care le-am achiziționat printr-un proiect cu fonduri europene. De asemenea, suntem partener cu Consiliul Județean Dolj într-un proiect cu fonduri europene asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență prin care se va reabilita clădirea căminului cultural din Cernătești. Acesta va deveni un centru de învățare dedicat tinerilor, în care va funcționa și biblioteca. Investiția în educație este o investiție pentru viitor, de aceea rămâne o prioritate și pentru următorii ani”, susține primarul comunei.

Conac boieresc salvat de la degradare și muzeu al satului

În curând, nu doar Cula Cernăteștilor îi va atrage pe vizitatori în comună, ci și un nou obiectiv, unic în județul Dolj. Primăria Cernătești, în parteneriat cu Consiliul Județean Dolj, vor demara proiectul de reabilitare a Conacului Săulescu, o proprietate construită în stil neoromânesc, ce a aparținut unui general român și care acum se află în stare avansată de degradare. Acesta va fi inclus într-un ansamblu cultural ce va include și un muzeu al satului. Înființarea acestui centru etnografic presupune construirea și/sau strămutarea a 13 ansambluri tradiționale din județele Dolj, Mehedinți și Olt, reabilitarea și consolidarea conacului Săulescu, având ca destinație finală cea de spațiu multifuncțional – expozițional, cafenea culturală, spațiu pentru evenimente cultural-artistice și ateliere, dar și amenajarea unei zone de camping și o parcare.

PROFIL DE PRIMAR

Costel Trăistaru are 48 de ani și este de profesie tehnician constructor. Din anul 2016, este primarul localității Cernătești, după un scrutin electoral pe care l-a câștigat detașat. A făcut pasul către administrația publică pentru a dovedi că și o comunitate mică, aflată la distanță de reședința de județ, se poate dezvolta. În cele două mandate, în care a fost validat de cetățeni prin unele dintre cele mai mari procente de vot din județul Dolj, a atras fonduri europene și guvernamentale fără precedent pentru administrația locală. Așa a reușit să ducă la bun sfârșit proiecte majore pentru întreaga comună și să le asigure locuitorilor condiții mai bune de viață. Pentru ca proiectele sale să aibă finalitate și pentru ca dezvoltarea comunei să continue, Costel Trăistaru s-a înscris în cursa electorală pentru obținerea celui de-al treilea mandat. Susținut din punct de vedere politic de organizația județeană a PSD Dolj, având garanția sprijinului necondiționat din partea administrației Consiliului Județean Dolj, edilul își va continua proiectele cu aceeași determinare și cu motivația că transformările din comună au schimbat imaginea Cernăteștiului.

Costel Trăistaru, primarul comunei Cernătești: „Comuna Cernătești merită să se dezvolte la fel ca oricare altă localitate din județ. Deși este o comunitate mică, pentru care atragerea de fonduri nerambursabile este mai dificilă, am reușit să implementez proiecte care păreau de nerealizat vreodată. Drumuri, rețea de alimentare cu apă, școli reabilitate, investiții în iluminatul public, în bisericile din sate sau în stadioanele de sport din comună sunt acum proiecte încheiate cu succes.

Am beneficiat de un parteneriat durabil cu Consiliul Județean Dolj, condus de președintele Cosmin Vasile, și am reușit să atragem fonduri europene pentru reabilitarea Culei Cernăteștilor. În următorii ani, cu fonduri ale administrație județene, se va turna covor asfaltic nou pe tot drumul județean între Cernătești și Craiova.

Avem proiecte noi ce urmează să înceapă, investiții care vor continua să ne ofere tuturor o viață mai bună. Mi-am asumat o misiune grea, dar pe care o pot duce la capăt. Am susținerea organizației județene a Partidului Social Democrat Dolj și a președintelui Claudiu Manda, de aceea voi candida pentru un nou mandat la Primăria Cernătești. Pe 9 iunie, votul trebuie să fie pentru Cernătești, pentru dezvoltare și pentru o viață mai bună! Împreună am transformat comuna Cernătești! Împreună mergem mai departe!”

Comandat de PSD Dolj, executat de SC. CAFEAUA DE SAMBATA DIMINEATA SRL, CUI mandatar financiar 21240002.