Reporter:Domnule inginer ne aflam in serele dumneavoastra de la Beharca sau as putea spune chiar in paradisul florilor. Cand ati inceput afacerea cu flori?
Ing.Ion Bodarnea: Este o poveste mai lunga.Eu mi-am inceput activitatea ca inginer legumicultor chiar in Statiunea de Cercetare si Productie Legumicola Isalnita. La un moment dat, unitatea a ramas fara activitate si atunci am fost nevoit sa o iau de la zero. Asa am ales sa ma apuc de o afacere cu flori. Imi plac foarte mult florile si vazusem ca era un deficit in acest domeniu. In zona noastra nu erau multi producatori de flori atunci cand eu am decis sa investesc in acest tip de activitatea. Veneam cumva pe o afacere de nisa. Am inceput cu un solar foarte mic pentru ca nu-mi permiteam sa risc. Voiam sa vad daca piata are nevoie de flori. Am constat intr-un timp scurt ca este mare nevoie si ca se vand mai bine decat legumele,pentru ca in paralel aveam si solarii cu legume. Intre timp vazand ca florile merg foarte bine ca si vanzari,am decis sa renunt la solariile cu legume. Toti banii pe care-i castigam din vanzarea florilor ii reinvestim in extinderea afacerii.Asa am ajuns astazi sa plantam flori pe o suprafata acoperita de 3000 mp.
Reporter: Ce flori aveti in solarii?
Ing.Ion Bodarnea: Noi ne straduim sa acoperim aproape tot sezonul.Activitatea noastra intensa se desfasoara iarna, pentru ca in primavara trebuie sa avem o multitudine de flori in ghiveci. Consumam foarte mult agent termic pentru a putea scoate florile-n piata. Clientii nostri incep sa-si infrumuseteze gradinile,casele si terasele la inceputul primaverii, iar noi trebuie sa fim pregatiti. Incepem cu ciclamen, primule, zambile, garofite etc. Apoi continuam cu muscatede toate tipurile si culorile: curgatoare, drepte, regale. Dupa muscate scoatem petuniile si tot asa. Cine vine in serele noastre nu poate pleca cu mana goala. Avem mii de fire pe o suprafata acoperita de 3000 mp.
Reporter: Cu cine lucrati o suprafata asa mare?
Ing.Ion Bodarnea: Suntem doua familii. Doar noi lucram. Foarte greu gasim forta de munca. Spre exemplu cand avem foarte multa treaba imi aduc familia si rudele din Novaci, Gorj. Eu sunt din acea zona. Lucram ca la claca, ne ajutam unii pe altii.
Reporter: Se vede ca iubiti florile si ca munciti cu drag. Cred ca pe langa afacere este si pasiune?
Ing.I.B: Asa este. Fac cu multa pasiune si dragoste totul. Nu simt oboseala, de multe ori imi pare rau ca se termina ziua. Astept cu nerabdarea dimineata sa ajung la ele,sa le gasesc inflorite,sa vorbesc cu ele. Spre exemplu in ultimii ani am avut destul de multe probleme de sanatate.Dar florile m-au ajutat sa-mi revin, m-au pus pe picioare.
Reporter: Se vede ca puneti mult suflet, dar si stiinta de carte. Totul este ca la carte.
Ing.I.B: Orice meserie facuta bine presupune si invatatura. Nu te pricepi, oricand o dai in bara.
Rep: Vin la dumneavoastra tinerii sa va-ntrebe cum pot pune o astfel de afacere pe picioare?
Ing.I.B: Sa stiti ca inainte de pandemie veneau studentii facultatii de Horticultura.Pe unii chiar i-am convins sa dezvolte un astfel de bussines. Avem nevoie de tineri pregatiti in domeniu. Cel mai bine ar fi sa-nvete in scoala romaneasca si sa ramana acasa. Si in Romania poti reusi. Eu si altii putem fi exemple.
Rep: In aceasta perioada dificila, cum au mers vanzarile?
Ing.I.B.: Noi tot ce producem,vindem.Foarte rar am ramas cu flori.Asa ca anul trecut am vandut tot.La noi vin foarte multi clienti,isi aleg ce flori doresc ,direct din solarii. La noi intotdeauma sunt portile deschise.In curand vor putea veni sa-si aleaga florile dorite.