Solarul de legume, afacerea ideala pentru o familie din mediul rural.

3059


Familia Buldur George si Corina ,o familie de tineri fermieri din localitatea Cioroiu Nou, judetul Dolj exploateaza si valorifica terenurile agricole,avand 4 solarii de legume unde cultiva incepand de la trufandale: Spanac, ceapa verde, salata pana la rosii, varza, castraveti, ardei.

In aceasta perioada au inceput repicatul rosiilor. Corina Buldur ne-a declarat: „Am repicat in jur de 4000 de fire de rosii din soiul Kristal.Este un soi productiv. Daca sunt ingrijite si temperaturile sunt bune putem recolta pana la sfarsitul verii. Estimam ca in luna mai putem incepe recolta. Uitati acesta este solarul pentru rosii. Are 69 m lungime si 8 latime.

Reporter:Este afacerea cu legume una profitabila?
Fermier: Afacerea cu solarii si in special, un solar de legume, este o solutie buba de afaceri pentru o familie care doreste sa traiasca decent, in zona rurala. Cererea permanenta de legume proaspete, precum si profitul care se poate obtine din aceasta activitate atrage tot mai mult atentia tinerilor ce intentioneaza sa investeasca in agricultura.

Reporter: Valorificati direct de la solar sau vindeti si in piete?
Fermier:Vindem in piete dar vindem si engross.

Impresionati de succesul recoltei pe care l-a avut, chiar in primul an, legumicultorii nu stau prea mult pe ganduri si se extind.
„Cu suprafata asta, o familie de tineri din Romania, daca s-ar apuca de o asemenea afacere, s-ar putea intretine decent. Noi, avem norocul ca in zona noastra nu sunt prea multe solarii. De asemenea, avand mai multe soiuri si hibrizi, oferim inclusiv sortimente de legume cu un gust traditional, la fel ca cele de gradina. De aceea noi vindem toata marfa. Familia noastra produce circa 10-15 tone de legume anual”, ne povesteste unul din fermieri.

Reporter:Cum intretine un solar?
Fermier: În funcţie de legumele alese, întreţinerea plantelor are costuri diferite. Ce este sigur este că toate au nevoie de îngrăşăminte şi de irigare. De asemenea, sunt necesare şi tratamente împotriva unor boli specifice sau a dăunătorilor. Mai există costuri şi cu muncitorii zilieri, dar acestea scad dacă muncile specifice sunt realizate cu familia.

Tot la costuri intră şi încălzirea, deoarece, în lunile de la începutul anului serele trebuie încălzite pentru ca plantele să nu îngheţe în pământ. Oricum ar fi, cu cât creşte suprafaţa solarului, cu atât cresc şi nevoile privind întreţinerea plantelor.


Reporter: Cum faceti desfacerea?

Fermier: Orice afacere este degeaba dacă nu ai unde să îţi vinzi marfa. În aceste costuri se află atât transportul mărfii în sine, fiind necesară o maşină cu care marfa să fie livrată. Recolta în sine poate fi vândută fie în pieţe, direct, fie către comercianţi. În ambele cazuri există situaţii specifice: la tarabă trebuie să plătesti costuri cu asigurarea tarabei în sine, taxele fiind diferite de la un oraş la altul, şi mai este nevoie şi de un vânzător pentru marfă. În cazul livrării către comercianţi, de regulă aceştia cer cantităţi mai mari la preţuri mici. Avem astfel de ales între încercarea de a vinde singuri marfa către consumatori cu riscul de a rămâne cu ea nevândută, dar la un preţ mai bun, pe care îl stabiliţi singur, fie să o dam către engross dar la un preţ mai mic.