Afacere de succes cu vaci franţuzeşti în localitatea Tâmburești, județul Dolj! Inginerul agronom Octavian Dan crește un efectiv de 80 de vaci- mamă și 80 de viței din rasa Charolaise

2504

Inginerul agronom Octavian Dan din localitatea Tâmburești, comuna Rojiște, se dedică cu totul creșterii acestei rase de vaci de carne. Acesta a pus bazele unei ferme de reproducție pentru Charolaise în urmă cu 10 ani. O rasă ce-și are originea în Franța, este foarte apreciată pentru calitatea cărnii sale, pentru randamentul de creștere al vacilor și pentru capacitatea sa de a se adapta, ajungând să fie crescută în peste 70 de țări ale lumii, din Canada și până în Australia și, bineînțeles, și în România.

În urmă cu 10 ani, un agronom din localitatea Tâmburești- Dolj s-a hotărât să investească în această rasă de carne.
Când vine vorba despre motivele care au stat la baza deciziei sale, inginerul Dan este tranșant și spune că rasa de vaci Charolaise este mult mai puțin pretențioasă față de alte rase de vaci de carne, precum Angus sau Limousine. “Suportă foarte bine atât temperaturile ridicate, cât și cele de -25ºC. Sporul mediu zilnic de creștere depășește 1400gr/ per cap. Nu necesită îngrijire suplimentară, având nevoie doar de hrană la discreție pe perioada iernii și loc de pașunat în perioada de vară”, ne-a spus fermierul din Dolj.

Directorul ANZ Dolj, Andi Nută, a declarat pentru ziarul Agricol:
„Rasa Charolaise este rasă de carne prin excelență, vacile- mamă nu se mulg, ele își alăptează vițeii pe toată durata lactației. Producția de carne a acestei rase se caracterizează prin calitate (gust și finețe), cantitate (datorită încrucișărilor dirijate care induc o greutate sporită a carcasei, o foarte bună conformație corporală și o producție ridicată a bucăților de carne nobilă) și costuri reduse de producție (forța de muncă, furajare, nivel de mecanizare redus).”

În acest moment, ferma familiei Dan deține 80 de vaci și 2 tauri, având și 70 de viței.
Directorul ANZ, Andi Nuță ne-a declarat că vacile Charolais din Franța sunt foarte profitabile:
„Vaci adulte: de la 700 până la 1.100 kg
Tauri adulți: de la 1.000 până la 1.660 kg
Vițele la 7 luni: de la 275 până la 320 kg
Viței la 7 luni: de la 310 până la 360 kg”

Pe perioada iernii, vacile sunt ținute în două adăposturi de aproximativ 850 mp unde bovinele sunt lăsate libere. ”Hrana lor în sezonul rece se constituie dintr-un tain (amestec de porumb, orz, șrot de floarea soarelui și șrot de mazare) și paie la discreție. Avem peste 300 ha de teren. Ne producem singuri hrana pentru animale. Folosesc paie de grâu pentru că procentul de consumabilitate este de 85% față de tocătura de coceni de porumb care are un procent de consumabilitate de până la 55%”, spune crescătorul de bovine.

În ceea ce privește reproducția, gălățeanul a declarat pentru ziarul Agricol că “totul se produce în mod natural”. ”Tocmai de aceea am achiziționat încă un taur. Fătările încep prin luna octombrie și se termină în luna martie. Tăurași se vând la vârsta de 6-7 luni, când au aproximativ 330 de kilograme. Este rentabil având în vedere că vițeii se înțarcă la vârsta de 6 luni, pe toată perioada li se administrează tain și paie. Cheltuielile cu întreținerea tineretului nu le-am contorizat niciodată deoarece sunt nesemnificative. Mai costisitoare este creșterea și întreținerea vacilor și taurilor. Dar dacă ai pașune se reduc substanțial și aceste cheltuieli”, explică Octavian Dan.

Modelul de succes al unei ferme românești de taurine de carne:
„Este extrem de important de reținut faptul că pentru a crește Charolaise ai nevoie de 3 lucruri: dragoste, casă și masă. Dragoste pentru a crește animale, casă pentru că ai nevoie de un adăpost bun pentru bovine – chiar dacă nu sunt pretențioase, și masă pentru că ai nevoie de iarbă proaspătă pentru a le hrăni, ne-a spus fermierul din Dolj
Carnea vitelor de Charolaise este foarte căutată în restaurantele de lux, mai ales este o carne slabă, fără colesterol!”