An slab pentru cultura de floarea-soarelui

2338

Recoltatul la floarea-soarelui este în toi, iar fermieri sunt nerăbdători sa adune producția. Mai mică față de anul trecut, asta din cauza precipitațiilor care au afectat planta chiar din timpul înfloririi.

Am mers și noi în teren și am văzut cum combinele adună semințele de floarea-soarelui, întrebuințate în producția de ulei și nu numai. În județele din sudul țării, prețul la floarea-soarelui nu îi mulțumește pe fermieri, dar nu au ce face. Astfel că un kilogram de sămânță se vinde cu 1 leu și 10 bani, un preț mai mic față de anul trecut, temerea lor fiind să nu scadă chiar sub un leu.  În anunțurile postate pe site-urile de specialitate, o tonă de floarea-soarelui se vinde, în medie cu 1.100 lei, în ciuda faptului că fermierii își doresc să obțină un preț mai mare, de 1300-1500 de lei.

Și producția la floarea-soarelui este mai mică față de anul trecut, astfel că de un hectar cultivat, combinele recoltează în medie 2500 de kilograme. În 2018, producția era chiar și cu 1000 de kilograme mai mult, în funcție de zonă sau teren.

Precipitațiile masive sunt cele care le-au dat bătăi de cap fermierilor, încă din timpul înfloritului a fost afectată polenizarea. În plus, a crescut și presiunea bolilor. Deși se preconiza a fi un an foarte bun pentru floarea-soarelui, s-a dovedit a fi unul slab.