Aproape 2000 de hectare de culturi distruse de ploi și grindină

1954

Ploile abundente și grindina din ultimele două luni au făcut prăpăd în agricultura din Dolj. Reprezentanții Direcției Agricole au centralizat datele din teren și rezultatele sunt îngrijorătoare. Aproape 2000 de hectare de teren sunt afectate în totalitate, culturile de grâu fiind în cea mai mare proporție, adică 1642 de hectare de grâu. 

Astfel, comisia mixtă a fost în teren și a stabilit că cea mai afectată localitate este Negoi, urmată de  Afumați, Moțătei, Catane și Cetate. În total, sunt aproximativ 1.907 hectate calamitate. Numărul acestora putea și mai mare, dar  datorită celor 5 centre antigrindină de la nivelul judetului Dolj, adică cele din Cerăt, Crina-Vârvor, Radovan, Drănic-Padea și Dâlga-Calopăr, pagubele au fost micșorate. 

Ploile și grindina de la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie au afectat pe lângă grâu, și 141 hectare de orz, 47 de mazăre, 6 hectare de porumb, 5 de floarea soarelui, 45 de hectare de legume în câmp și 21 de hectare de vie. Procentele de afectare la culturi pleacă de la 30 la sută și au ajuns chiar și până la sută la sută. Calamitățile s-au produs în cea mai parte la culturile de mazăre, legume în câmp și floarea-soarelui. 

Comisia mixtă a evaluat pagubele și a trimis datele spre Ministerul Agriculturii, care mai apoi le va direcționa către Parlament. După cum au transmis reprezentanții Direcției Agricole Dolj, în corelare cu alocarea bugetară, se va da sau nu o hotărâre prin care se vor da despăgubiri.