Usturoiul din Ostroveni, pe mesele europenilor

3207

O cultură cu tradiție în România face mândria locuitorilor din Ostroveni. În Dolj, pe o suprafață de aproximativ 3,5 hectare se cultivă usturoi, un soi propriu cercetat de grupul Planasa, renumit pentru afaceri cu cifre de peste 100 de milioane de euro și un grup de filiale în cinci continente și zece țări.

Am mers în Ostroveni, unde era forfotă mare pe plantația de usturoi. Totul se desfășoară mecanizat, iar utilajele culeg usturoiul rapid. După recoltat, este nevoie însă de muncă manuală, pentru că totul se curăță de pământ la mână . Forța de muncă este cea din zonă, sunt zeci de locuitori din Ostroveni ce muncesc la plantația de aproximativ 3,5 hectare.  

După ce este curățat, usturoiul trebuie uscat. Am stat de vorbă cu Ionel Simion, directorul grupului Planasa, care ne-a spus câtă muncă este în spatele acestei culturi. ”Procesul de uscare este unul modern, nu așa cum se obișnuia odinioară, când era legat cu sfoară. Avem ventilatoare care usucă forțat și se păstrează calitatea”, ne-a transmis acesta. 

Anul acesta se estimează o producție de 12 tone la hectar, iar mare parte din usturoi merge la export, în Europa. Grație legăturilor pe care firma le are în afara granițelor, dar și calității produselor, usturoiul a reușit să fie apreciat de străini. Și în România, usturoiul de Ostroveni va ajunge pe mesele cumpărătorilor. În plus, acesta va putea fi cumpărat pentru sămânță! “Intenția noastră  este ca acest usturoi să îl înmulțim în România și să îl comercializăm în țara, deoarece este un usturoi care s-a aclimatizat foarte bine in România , fiind deja la al doilea an de testare aici la noi”, ne-a mai spus Ionel Simion.