Un nou soi de grâu ar putea fi brevetat la Caracal

2277

Cel mai mare creator de soiuri de grâu din țară, oaspete de seamă la Stațiunea Agricolă Caracal.  Academicianul dr. Nicolae Săulescu, creatorul principalelor soiuri de grâu românești a fost în vizită la Caracal pentru inițierea unui program comun de ameliorare la grâu cu INCDA Fundulea, în vederea creării de soiuri adaptate zonei de influență a SCDA Caracal, soiuri productive, cu toleranță ridicată la principalii factori de stres și cu calitate de panificație îmbunătațită, după cum au anunțat reprezentanții stațiunii. 

Cercetătorii olteni vor să inventeze un soi de grâu adaptat condițiilor de climă din zonă, pe care să îl breveteze și care să fie productiv. În acest scop, a fost aleasă o echipă de cercetători care să lucreze la acest proiect. Unul dintre aceștia este și Gabriela Păunescu, cercetător științific de gradul I, cooptată de trei săptămâni la Stațiunea de Cercetare Agricolă Caracal. Aceasta colaborează de 30 de ani cu academicianul Nicolae Săulescu și împreună își doresc să obțină un soi omologat, superior ca și calitate celor deja existente. În plus, peste 60 la sută din suprafața cultrivată cu grâu are la bază soiuri create de echipa academicianului Săulescu la Fundulea. 

După ce acest soi nou va fi brevetat la Staţiunea de la Caracal, fermierii din judeţ îşi vor putea procura de aici sămânţă de grâu care să le aducă o producţie mai mare.

Sursa foto: Statiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Caracal