20 de ani de la înființarea comunei Cârcea

1117

În 02 aprilie 2004, când potrivit legii 84/2004, ia naștere Comuna Cârcea prin reorganizarea Comunei Coșoveni, iar în 07 Aprilie a fost numit primar interimar prin ordin al Prefectului în vederea organizării de alegeri locale, Valerică Pupăză.

Dacă luăm în considerare că localitatea Cârcea reprezenta normalitatea satului românesc la acea vreme, având o populație de 1780 locuitori, cu o suprafață totală de 3400 HA, din care vatra satului (intravilan) ocupa 150 HA, cu probleme majore specifice mediului rural satul Cârcea se confrunta cu numeroase provocări în ceea ce privește infrastructura și serviciile publice, care lipseau cu desăvârșire. Cu toate acestea, este și o oportunitate de a evidenția progresul realizat de atunci și până în prezent.

„Ca Primar interimar, am avuț sarcina importantă de a îmbunătăți viața comunității și de a face față nevoilor imediate ale locuitorilor.  Întâlnirile permanente cu locuitorii, în scopul identificării nevoilor acestora, au condus la primul și cel mai important pas făcut pentru dezvoltarea Comunei, acela de stabilire a unei strategii de dezvoltare pe termen scurt, mediu si lung.

1. Infrastructură rutieră

Drumurile de pământ reprezentau o problemă majoră pentru comunitate. De atunci și până acum, s-au făcut progrese în ceea ce privește asfaltarea și modernizarea acestor căi de acces.

2. Sursa de apă

Apa provenea din fântâni publice, dependența de fântâni publice pentru aprovizionarea cu apă potabilă era o problemă de sănătate și de confort.

3. Canalizare și iluminat public

Nu existau rețele de canalizare, iar iluminatul public consta în o lampă la 3-4 stalpi sau în intersecții.

4. Educație și sănătate

Școala aparținea anilor 90, cu toaletă în curte, fara utilitati, fără dotari, iar punctul sanitar funcționa într-o clădire mică veche, cu un hol și două camera, deservit prin rotație de medici de la dispensarul din Comuna Coșoveni.

5. Infrastructură culturală și sportivă

Exista un cămin cultural tip, degradat și nefuncțional. Terenul de sport era in pantă, avea o suprafață de joc impracticabilă, asemenea unei pășuni. Este important să reflectăm asupra progresului făcut în aceste domenii și să recunoaștem munca și eforturile depuse pentru a transforma comuna Cârcea  într-o comunitate mai dezvoltată și mai prosperă.

În anul 2005 a fost aprobat planul urbanistic general al Comunei (PUG), plan ce a inclus viziunea Primarului și a Consiliului Local, privind dezvoltarea localității si urbanizarea sa, suprafața intravilanului ajungand la 900 HA (2005). Ulterior, a fost actualizat in anul 2011, când expansiunea localității Cârcea a dus la cresterea suprafeței intravilanului la 1911 HA, introducand numeroase suprafețe destinate realizarii unor cartiere rezidențiale, acest lucru atrăgând noi locuitori.

Acest fapt a creat condițiile optime pentru dezvoltarea infrastructurii de afaceri, conducând la creșterea veniturilor administrației locale.

Strategia de dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung a comunei Cârcea a fost pusă în aplicare și a avut un impact semnificativ în transformarea și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor. Aceste inițiative au avut un efect pozitiv asupra infrastructurii și serviciilor publice, contribuind la atragerea de noi locuitori și la creșterea veniturilor locale. Iată cum aceste acțiuni au influențat dezvoltarea comunei:

Extinderea intravilanului

Decizia de a extinde suprafața intravilanului în conformitate cu planul urbanistic general a creat oportunități pentru dezvoltarea urbană a Comunei, atragerea de noi locuitori și un număr de 800 de societăți comerciale.

Aceasta a deschis calea către construcția de noi cartiere rezidențiale, care au contribuit la creșterea veniturilor locale și a populației, ajungând acum sa avem peste 3500 de locuitori cu domiciliul stabil, iar cu rezidenți suntem aprox. 6500.

Modernizarea infrastructurii

Am început investițiile cu pietruirea străzilor, extinderea rețelei de iluminat public și igienizarea fântânilor, ce au îmbunătățit semnificativ infrastructura Comunei, făcând-o mai accesibilă și mai sigură pentru locuitori.

Extinderea rețelelor de utilități

Introducerea rețelelor de alimentare cu gaze a fost realizat în anul 2005.

Rețeaua de apă a fost realizată în 2007, reprezentând un pas important în asigurarea accesului la servicii de bază pentru locuitori. Aceste inițiative au fost finanțate parțial din bugetul de stat, bugetul local, demonstrând colaborarea între autoritățile locale și centrale pentru dezvoltarea comunității, dar și prin atragerea de fonduri externe.

Din 2004 până în prezent, au fost implementate mai multe proiecte de extindere a rețelelor de apă, având astăzi un sistem de alimentare cu apă potabilă (puțuri, bazine de înmagazinare, stație de tratare, stație de pompare) și canalizare (inclusiv stație de epurare), cu o lungime totală de 77 km.

Prin programul Anghel Saligny, se realizează proiectul ,,Extindere rețea de alimentare cu apă potabilă și sistem de canalizare, cămine de racord și branșamente apă zona Pepinieră, comuna Cârcea”, ce va asigura infrastructura de apă și canal pentru o nouă zonă rezidențială în plină dezvoltare.

Menționăm modernizarea rețelei de drumuri locale prin asfaltare, amenajare sistem pentru apele pluviale, amenajare trotuare și accese pietonale la proprietăți, având deja realizați 25 km și alți 22 km in derulare.

Prin extinderile care s-au făcut la rețeaua de apă și canalizare, Comuna Cârcea se va conecta la rețeaua de apă a Mun. Craiova și va fi alimentată cu apă de Isvarna.

Creșterea veniturilor locale

Dezvoltarea infrastructurii de afaceri și atragerea de noi locuitori au contribuit la creșterea veniturilor administratiei locale. Acest lucru a oferit resurse suplimentare pentru demararea de noi proiecte și investiții în beneficiul comunității.

Este evident că o strategie de dezvoltare bine gândită și implementată poate avea un impact semnificativ în transformarea unei comunități și în îmbunătățirea calității vieții locuitorilor săi. Este important să se continue aceste eforturi și să se adapteze strategiile pe măsură ce comuna Carcea continuă să se dezvolte și să crească.

Este impresionant să observăm angajamentul și prioritizarea dezvoltării în domeniile esențiale precum sănătatea și educația în comuna Carcea. Investițiile realizate în aceste sectoare sunt critice pentru bunăstarea și prosperitatea comunității. Iată cum au influențat aceste investiții:

Sectorul sănătății

Din grijă pentru sănătatea cetățenilor s-a realizat investiția Dispensarului uman cu regim de înălțime P+2, deoarece în localitate nu exista un astfel de obiectiv, atât de necesar cetățenilor. Construirea unui centru medical modernizat și bine echipat reprezintă un pas semnificativ în îmbunătățirea accesului la servicii medicale pentru locuitorii comunei Carcea. Acest centru medical oferă o gamă largă de servicii medicale, inclusiv consultații la diferite specialități, tratamente și servicii de farmacie, contribuind la creșterea calității îngrijirii medicale și lîmbunătățirea sănătății generale a comunității.

Sectorul educației

Prioritatea acordată educației se reflectă în modernizarea și dotarea școlilor cu facilități și resurse adecvate. Implementarea programului „școală după școală” susținut din bugetul local, la inițiativa Primăriei și Consiliului Local, în colaborare cu Liceul Tehnologic “Constantin Ianculescu” și Inspectoratul Școlar Județean Dolj are ca scop creșterea performanțelor școlare, accelerarea învățării prin activități educative și asigurarea unei mese calde elevilor.

Aceste inițiative contribuie la creșterea șansei de succes școlar și la dezvoltarea armonioasă a copiilor din comuna Cârcea, precum și reabilitarea cantinei Liceului tehnologic „Constantin Ianculescu” în anul 2019, cu sala de mese pentru 108 locuri.

De asemenea, în incinta Liceului tehnologic ”Constantin Ianculescu” am amenajat și dotat primul loc de joacă pentru copiii Comunei, pe o suprafață de 815 mp, iar acum demarăm amenajarea celui de-al doilea loc de joacă pe Str. Mihai Viteazul, zona Banu Mărăcine.

Investițiile în sănătate și educație nu numai că aduc beneficii imediate pentru locuitorii comunei, dar și contribuie la dezvoltarea pe termen lung a comunității, prin creșterea calității vieții și a nivelului de educație și sănătate al populației. Este important să se continue aceste eforturi și să se asigure că resursele sunt utilizate eficient pentru a satisface nevoile în continuă schimbare ale comunității.

Considerăm că investițiile în domeniul culturii și sportului sunt esențiale pentru dezvoltarea comunității și pentru promovarea unui stil de viață sănătos și activ, autoritatea publică locală prioritizând acest tip de investiții prin realizarea unor proiecte ce au adus beneficii sociale, economice și de sănătate pentru toți locuitorii.

Biserica cu Hramul Adormirea Maicii Domnului

Reabilitarea unei Biserici este un proiect important și valoros pentru comunitatea locală, deoarece poate restabili un loc de cult și un simbol cultural și istoric. În acest sens, am susținut reparația capitală a lăcașului de cult, garantând conservarea patrimoniului cultural și religios și oferind un loc de rugăciune și adunare pentru credincioși.

Centrul cultural

O clădire spațioasă și modernă, care găzduiește o varietate de facilități culturale și recreative, este esențială pentru promovarea artei și culturii în comunitate. Sala de spectacole, biblioteca, sala IT și sălile multifuncționale oferă locuitorilor acces la evenimente culturale, lectură, tehnologie și activități de agrement, contribuind la îmbogățirea vieții culturale și sociale a comunității.

Baza sportivă

Existența  unor facilități sportive moderne și bine întreținute încurajează un stil de viață activ și sănătos în rândul locuitorilor. Terenurile de fotbal cu gazon natural și sintetic, dotate cu sistem de nocturnă, oferă locuri de antrenament și competiție pentru diferite sporturi, inclusiv fotbal, handbal, baschet și tenis de camp. Aceste facilități contribuie la promovarea spiritului sportiv și la dezvoltarea abilităților fizice și sociale ale locuitorilor, în special ale tinerilor.

Prin investițiile în domeniul culturii și sportului, realizate in anul 2009, comuna Cârcea nu numai că oferă locuitorilor săi oportunități de recreere și divertisment, dar și promovează coeziunea socială și sănătatea comunității. Este esențial să se continue susținerea și dezvoltarea acestor facilități pentru a asigura un mediu de trai de înaltă calitate și o comunitate activă și implicată.

Agrement – Balta Cârcea

Balta Cârcea dispune de un teren total de cca. 12 ha ce cuprinde pădurea, drumuri de acces și acumularea de apă cu un luciu de aproximativ 4Ha. Au fost amenajate un baraj și spații de recreere într-un cadru natural armonios, pentru jocuri în aer liber, grătar, picnic punând la dispoziție pentru închiriere 4 foișoare de lemn. De asemenea se poate practica pescuitul sportiv conform regulamentului propriu adoptat.

Centrul Civic

În urma unei analize detaliate a nevoilor comunității și a serviciilor publice existente, în anul 2022 am decis crearea unui spațiu urban si a unei clădiri care integrează toate serviciile publice necesare locuitorilor, fiind un pas important pentru îmbunătățirea vieții și eficientizarea administrării publice.

Proiectul reprezintă un adevărat model de abordare modernă a acestui program de arhitectură, avand o suprafață desfășurată de 10.395 mp și va cuprinde:

– Corpul Primăriei, cu regim de înălțime S+P+2, în care se vor regăsi toate birourile necesare desfășurării activităților specifice aparatului administrativ al Comunei.

– Corpul servicii comunitare, cu regim de înălțime P+1, ce va deservi evidența populației și stare civilă, birouri notariale, birouri servicii poștale, sală oficiere căsătorii, sală protocol, birouri poliție locală și poliție comunitară.

– Legătura dintre cele două corpuri va fi asigurată printr-o articulație cu formă dinamică, inspirată din forma articulațiilor umanoide.

– Corpul comunitar va avea o zonă cu acoperiș înclinat, care va ajunge la cota terenului, unde se va continua cu un skate-park. Astfel, limita dintre construit și exterior se estompează, oferind senzația unei continuități a traseelor pietonale amenajate în curtea interioară și clădire.

– Incinta instituției va fi amenajată cu multiple spații ce vor oferi posibilități variate de petrecere a timpului. Astfel, vor fi amenajate trasee pietonale, zone de ședere grupate cu spații verzi pentru sporirea confortului și de relaxare, o zonă de foișor/ scenă dedicată posibilității organizării unor evenimente culturale, zonă de loc de joacă cu obiecte specifice tuturor grupelor de vârstă și o zonă de fitness urban.

– Sezonier, pe esplanada de 3345 mp se pot achiziționa și amenaja chioșcuri pentru târguri și expoziții. Incinta va fi deservita de o parcare cu 58 locuri dintre care 2 locuri petru persoane cu dizabilități și de o platformă gospodărească.

– Un foișor cu o suprafață de 134 mp ce va deservi ca scenă pentru concerte și alte manifestări culturale;

Conceptul arhitectural al ansamblului a plecat de la ideea obținerii unor spații fluide și atrăgătoare pentru membrii comunității. Schema funcțională a tuturor spațiilor permite parcurgerea continuă între spațiile cu diferite destinații, oferind utilizatorului posibilitatea de a rezolva o serie complexă de probleme (servicii admninistrative, achitare taxe, impozite, acte notariale, acte de identitate etc.), dar și de a se recrea sau de a participa la evenimentele comunității.

Transport în comun

Începând cu Septembrie 2023, funcționează serviciul public de transport în comun, pe ruta Craiova-Cârcea și retur, prestat de RATC, deservind și zona metropolitană a Craiovei.

Având în vedere trendul migrației urban-rurale, atât pentru un stil de viață mai liniștit și mai sănătos, precum și pentru oportunitățile pe piața muncii din Comună, piața imobiliară este ofertantă, dotată cu toate utilitățile necesare: apă curentă, electricitate, rețele de telefonie și internet, gaze, iluminat public, sistem de canalizare și preluare al apelor pluviale.

Poziționarea geografică constituie un avantaj al oricărei activități,situându-se în imediata vecinătate a Mun. Craiova, dispunând de o infrastructură rutieră modernă, cu ieșire la două drumuri naționale DN6 și DN65, centură ocolitoare, străbătută de două căi ferate și un drum județean.

Expansiunea economică a Comunei Cârcea este atestată de activitatea a aprox. 800 de societăți comerciale pe raza localității printre care enumerăm METRO, Top Gel, Team Montage, Köber, RURIS, Ecoplant, GiP, Recon și altele.

Centrul de colectare deșeuri prin aport voluntar

Începând cu Septembrie 2023, funcționează serviciul public de transport în comun, pe ruta Craiova-Cârcea. La nivelul comunei Cârcea a fost identificată necesitatea modernizării sistemului de gestionare a deșeurilor prin definirea unei noi structuri de colectare, care să încurajeze populația la implicarea în mod activ la conservarea și refolosirea resurselor existente, în vederea protejării mediului în care trăim.

Acest obiectiv a fost îndeplinit prin înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar, investiție ce va asigura colectarea separată a deșeurilor care nu pot fi colectate în sistem „door- to-door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri: deșeuri voluminoase, deșeuri textile, deșeuri de lemn, mobilier, deșeuri din anvelope, deșeuri de echipamente electrice, electronice și electrocasnice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri de grădină, deșeuri din construcții și demolări.

Astfel, populația va avea posibilitatea să arunce în mod controlat anumite tipuri de deșeuri care nu sunt pretabile a fi gestionate prin intermediul infrastructurii tipice de salubrizare, contribuind astfel la sistarea comportamentului de abandonare a deșeurilor în locuri nepermise.

2024-2028

În perioada următoare ne dorim să demarăm proiecte care sa continue dezvoltarea localității și să vină în sprijinul comunității:

– actualizarea planului urbanistic general și a regulamentului de urbanism aferent, raportat la dezvoltarea și expansiunea localității

– continuarea extinderii rețelelor și infrastructurii rutiere

– construirea unei săli polivalente, o investiție valoroasă pentru comunitate, oferind un spațiu versatil și multifuncțional

– construirea unei grădinițe cu program prelungit, o inițiativă ce răspunde nevoilor comunității, oferind suport pentru părinți și copii în ceea ce privește educația timpurie și îngrijirea copiilor

– construirea unei baze de agrement, pe o suprafață de aprox. 6 HA, incluzând două terenuri de fotbal dotate cu vestiare și spații conexe, piste biciclete, patinoar, tiroliană, amenajare peisagistică, incluzând spații de agrement și loisir.

Pentru că ne dorim în continuare o administrație transparentă, o componentă importantă în acest process, este reprezentată de digitalizarea întregii activități.

Scopul nostru comun este să colaborăm și să continuăm construcția unei comunități stabile, sigure, pașnice și prospere, o comunitate care va fi din ce în ce mai puternică” a declarat Valerică Pupăză în conferința de presă organizată cu prilejul a 20 de ani de la înființarea comunei Cârcea.