S-au copt pepenii de Dăbuleni

4013

Primii pepeni de Dăbuleni, dulci și aromați au fost culeși din câmpuri și își așteaptă cumpărătorii. De pe nisipurile din localitate, tone de fructe renumite pentru dulceața lor au luat drumul piețelor și se vând la engross cu 1,7 lei pentru un kilogram.  Piața din Dăbuleni abundă de pepeni mari și gustoși, pe care comercianții nu contenesc să îi laude. 

Sunt primele lubenițe ce apar și fac concurența celor de import, la preț, dar și la calitate.  Iată ce spune un comerciant, care a cules până acum 10 tone de pepeni: ” Prețul este de 1.7 lei pentru un kilogram. Ținând cont că suntem primii care ieșim cu pepeni pe piața românească,  credem că acest preț este unul favorabil atât nouă producătorilor, cât și comercianților, aceștia din urmă având posibil un profit de 1 leu pe kg daca vând la masă, cu un pret începând de la 3 lei kg.  Acum două luni, în marile centre comerciale se vindeau pepenii verzi cu 4.5 lei sau chiar 5 lei kg, fiind aduși din afară, având o calitate si prospețime net inferioară față de produsele noastre!”. 

În spatele munților de pepeni este o muncă la fel de mare. Încă de la începutul anului producătorii nu contesc cu treaba, cu plantatul și scosul din tunele. Am dat o fugă până la Dăbuleni și i-am găsit în toiul culesului, printre rândurile de lubenițe. Este o muncă în echipă, dar satisfacția cea mare vine când produsele sunt apreciate la adevărata lor valoare. Din mână în mână, pepenii verzi de Dăbuleni se culeg de pe câmpurile întins și ajung apoi pe mesele cumpărătorilor. 

Localitatea Dăbuleni este renumită pentru suprafețele întinse cu lubenițe mari și gustoase. Conform datelor de la Direcția Județeană de Agricultură, în cazul culturii de pepene verde, suprafața totală cultivată la nivelul județului Dolj este de peste 3000 de hectare. Sunt peste 1500 de producători, adică aproape că nu mai există gospodărie fără să cultive renumitul dulce de Dăbuleni! Să aveți vânzare bună, dragi fermieri! 

Sursa foto și video: pagina de Facebook Pepene de Dăbuleni