Cea mai mare centrală fotovoltaică instalată într-o școală din mediul rural din România a fost inaugurată la Ișalnița

1375

356 de panouri solare, cu o capacitate cumulată de 163 de kW, au fost instalate la Școala Gimnazială și Grădinița „Eliza Opran” din Ișalnița;

Energia verde generată va acoperi consumul celor două unități de învățământ, iar economiile bugetare astfel realizate vor putea acoperi alte costuri educaționale;

Proiectul din Ișalnița a însemnat o investiție de 560.000 lei, pentru achiziția, montajul și sistemul de branșament a panourilor.

Asociația Viitor Plus, cu susținerea unei firme private a inaugurat un sistem fotovoltaic performant la Școala Gimnazială și la Grădinița „Eliza Opran” din Ișalnița, în cadrul unui eveniment ce face parte dintr-o serie de inițiative ce propun resurse regenerabile de energie în mai multe școli din România, realizate în cadrul campaniei Energie verde pentru educație.

Sistemul fotovoltaic, cu o capacitate cumulată de 163 kW, instalat în localitatea doljeană, adică 66 de panouri solare montate pe acoperișul grădiniței, iar 290 de panouri solare montate la clădirea școlii, va asigura consumul energetic al celor două unități educaționale și va contribui la o eficientizare generală a costurilor. În plus, inițiativa dezvoltată în parteneriat cu instituția de învățământ,primăria locală, precum și cu sprijinul companiei private promovează adoptarea unei strategii de sustenabilitate în mai multe școli publice din România, de la integrarea infrastructurii de colectare separată a deșeurilor, până la dotarea cu sisteme de energie verde, care să acopere o parte din consumul de electricitate.

„Suntem încântați de lansarea acestui proiect care ne oferă oportunitatea să punem la un loc educația și sustenabilitatea. Această inițiativă reprezintă un exemplu educațional al valorii energiei regenerabile și a responsabilității ecologice, inspirându-i pe elevi să contribuie la un viitor mai curat și luminos”, a declarat Carmen Alina Velişcu, directorul Școlii și al Grădiniței „Eliza Opran” din Ișalnița.

„Noi lucrăm de peste 17 ani la promovarea și adoptarea în viața de zi cu zi a principiilor de sustenabilitate care, finalmente, vor contribui la echilibrul climatic pe care ni-l dorim la nivel global. Avem în sfârșit și în România o strategie națională pentru educația de mediu, ale cărei efecte s-au văzut anul trecut, când a debutat Săptămâna verde în școli. Un element important aici este și dezvoltarea infrastructurii școlare pentru tranziția la o economie durabilă, care are nevoie și de implicarea mediului privat. Ne bucură astfel faptul că reușim prin campania Energie verde pentru educație să aducem energia verde în cât mai multe școli din România” a declarat Teia Ciulacu, președinta Viitor Plus.

”Împreună cu Viitor Plus, ne-am propus să contribuim la modernizarea unor școli și licee care, cu ajutorul energiei solare, vor deveni mai eficiente din punct de vedere energetic. Energia verde reduce facturile de energie și contribuie la reducerea emisiilor de carbon”, afirmă Ionuț Ciubotaru, Vice Președinte companie privată!

În anul 2023, Viitor Plus, prin programul Regenesis, a extins campania Energie verde pentru educație, ce presupune dotarea mai multor școli publice din România cu instalații de energie regenerabilă: două licee din Pitești (Argeș) și Hârșova (Constanța), precum și școlile generale din localitățile Poduri (Bacău) și Ișalnița (Dolj). Finalizarea lucrărilor recente în cadrul acestor instituții de învățământ demonstrează angajamentul continuu în sprijinul acordat comunităților și în extinderea accesului la energie durabilă și curată.

Proiectul reprezintă o continuare a strategiei Viitor Plus, asumate începând cu anul 2010 în promovarea și implementarea resurselor regenerabile. Programul Regenesis, al Viitor Plus, a fost fundamentul acestor eforturi, generând impactul și schimbarea dorită în comunități, prin proiecte de instalare a panourilor solare în zone izolate din Munții Apuseni, precum și în gospodării, ferme din zone dezavantajate sau în instituții publice, de educație, din mediul rural și urban.