Dacă Provence pare un vis îndepărtat, atunci puteți face o călătorie către unul dintre câmpurile de lavandă care se găsesc la doar câțiva kilometri de Craiova, în localitatea Câmpeni!

1878

Imaginează-ți că te afli într-un ținut feeric, unde, cât vezi cu ochii, te înconjoară tufele de flori delicate și parfumate de lavandă, un tărâm mov, delimitat în zare doar de linia senină a orizontului. Cam așa este imaginea pe care o știm cu toții din Provence, cea mai cunoscută destinație pentru lanurile de lavandă și al cărei nume a devenit sinonim cu lavanda.
Dar dacă Provence pare un vis îndepărtat, atunci mai bine faci o călătorie de weekend către unul dintre câmpurile de lavandă care se găsesc în Dolj. La doar câțiva kilometri de Craiova în satul Câmpeni, comuna Pielești, cu siguranță vei trăi o experiență (parfumată) de neuitat!

În ultimii ani a luat amploare cultivarea lavandei, au început să aibă loc evenimente dedicate sezonului lavandei înflorite și tot mai mulți își planifică măcar o călătorie pe sezon pentru a trăi experiența lavandei.

Must-have-ul excursiei la câmpurile de lavandă: fotografiile
În sezonul lavandei înflorite (iunie-început de iulie) feed-urile de social media sunt inundate de fotografii în lanurile de lavandă. Iar pentru cine vrea să aibă o experiență foto complexă, la multe dintre locații sunt și fotografi care fac sesiuni foto tematice chiar la fața locului, în mijlocul lanurilor mov și parfumate.

Lavanda relaxează prin frumusețea ei, dar și vindecă datorită proprietăților sale curative. Toate produsele (pentru baie, pentru gătit sau pentru casă) realizate din plantele cultivate și recoltate din Grădina de Lavandă sunt 100% naturale, fără substanțe chimice.
La sfârșit de iunie însorit sau poate la sfârșit de septembrie bine copt, te așteptăm să savurezi cu proprii tăi ochi experiența unei simfonii a simțurilor, în tonuri de violet.

Povestea familiei Virtineanu Luminița și Mihai a inceput, cu certitudine, din dragoste pentru natură și frumos. Lavanda este o floare fină, delicată, „nepretentioasa”, asa cum o numeste chiar Luminița, dar totodata puternică si rezistentă in gingașia ei. De la prima tufă de lavandă îngrijită cu multa dragoste si pasiune, Luminița și Mihai au astazi o cultura de aproximativ 2000 mp în satul Câmpeni, comuna Pielești, Dolj!

Lavanda se plantează numai pe soluri fertile. Planta înflorește de două-trei ori pe an, în perioada mai-septembrie. Recoltarea se face abia după ce planta a înflorit. Producătorii de ulei de lavandă au nevoie de flori proaspete, recoltate în urmă cu cel mult 24 de ore. Le pot folosi și pe cele uscate, dar procesul de distilare e mai greu, iar producția de ulei mai mică. Producătorii mai mari sau mai mici vor putea vinde florile uscate către companiile farmaceutice sau către firmele din industria cosmeticelor și nu numai. Sunt cel puțin 20 de societăți în țara noastră care cumpără flori de lavandă pentru a le utiliza la ceaiuri aromatice sau pentru prepararea de uleiuri și tincturi. Florile mai sunt cumpărate și de producătorii de produse antiinsecte, de odorizante, dar și cei care fac aranjamente florale. Lavanda tratează o serie de afecțiuni, fiind folosită, printre altele, pentru calmarea durerilor reumatice. Specialiștii denumesc lavanda „aurul mov”.