Din 15 mai se eliberează adeverințele APIA

2443

Vești bune pentru fermieri!Adeverințele APIA pentru fermieri vor fi eliberate începând cu 15 mai, adică mai devreme în acest an, după cum a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros. Astfel, producătorii agricoli care au depus deja cererea unică pentru subvenții pot merge la APIA să ceară adeverințele pentru credite, cu circa 2 luni mai devreme față de anul trecut.

Ministrul a spus că pentru a facilita accesul fermierilor la creditare în condiții avantajoase, APIA împreună cu băncile comerciale și cu Fondul de Garantare au încheiat convenții astfel încât pe baza adeverințelor emise de APIA să aibă acces la credite cu o dobândă ROBOR de 2%. Valoarea creditului va fi de până la 85% din valoarea sumei totale pe care fermierul o va primi ca și subvenție calculată, atât din FEGA cât și din FEADER. Avederințele vor fi eliberate de APIA începând cu 15 mai 2020 cu 2 luni mai devreme compativ cu anul trecut, a mai spus Oros, care a mai precizat că fermierii pot primi adeverințele la 2-3 zile de la data depunerii cererilor. 

În anii trecuți eliberarea adeverinței pentru credite se făcea după încheierea campaniei pentru depunerea cererii unice. Aceasta se elibera pentru beneficiarii schemelor de plată SAPS, plata redistributivă și plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu dar și pentru măsurild de mediu şi climă – M10, M11, M13 implementate de Agenție în cadrul Campaniei 2019, în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituțiile financiar-bancare și nebancare.

Astfel, potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2020 solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu și/sau pentru măsurile de mediu şi climă – M10, M11, M13.