Farmecul ceramicii de Horezu, meşteşug inclus în patrimoniul UNESCO

3315

Odată ajunsi în Horezu, este greu să nu te laşi impresionat de cantitatea imensă de vase ceramice şi de coloratura diversă, decorul jucăuş al acestora. Stilul nu a încetat niciodată să impresioneze atât prin procedurile utilizate cât şi prin tematica specifică.

Principalele simboluri folosite in ornamentarea ceramicii horezene sunt inspirate din flora şi fauna din împrejurimi:cocosul de Hurez, bradul, şarpele, ghioceii, frunza, soarele, steaua, spicul, spirala dublă, pomul vieţii sau coada de păun.
Cocoşul, figura emblematică a centrului ceramic, are semnificaţii ritualice vechi, îndeplinind o funcţie de avertisment:proteja de necunoscut, asigura biruinţa luminii asupra întunericului. Fiind în multe epoci singurul vestitor al zilei şi îndemnându-i pe oameni să înceapă cu voioşie ziua, a devenit şi un simbol al măsurării timpului. Anunţând victoria soarelui, alunga forţele ostile omului. Simbolizând totodată vigilenţa şi mândria, pe ceramică apare în diverse ipostaze:înfoiat, colorat, mândru etc. şi ocupă spaţiul central pe fundul vasului, deci are rolul principal în structura decorului. Când mai mulţi sunt dispuşi circular, se spune că au făcut hora cocoşilor.


Atelierele de ceramica din Horezu se insira de-a lungul drumului, multe dintre ele tarabe cu aspect de balci. Daca le vezi in afara localitatilor, le accepti. Dar in centrul unui orasel, si acela renumit pentru ceramica sa, e mai greu… O sa mergem si la mesteri acasa, sa vedem ceramica traditionala produsa la fata locului, dar mai intai va przentam ce ofera strada principala.

 Ateliere de ceramica Horezu pe strada principala!

La un moment dat, se evidentiaza o cladire in forma de ulcior, ornata cu motivele vechi de Horezu: cocosul si sarpele, si inconjurata de obiecte de lut dispuse peste tot, in exterior si in interior. Proprietarul, mesterul Pietraru, care olareste de 20 ani (iar sotia sa de la 8 ani), ne-a descris exponatele si ne-a raspuns la cateva intrebari. Ne spune ca a invatat olaritul de la sotie.” Sotia mea provine dintr-o familie de olari .Eu am invatat de la ea.Nicoleta lucreaza ceramica de Horezu ,eu realizez diverse : Horezu vechi si nou, Baia Mare, Cucuteni, Dragasani, ultimele produse de prietenii sai olari din alte locuri si schimbate in regim troc, pentru asigurarea diversitatii ofertei si promovare reciproca. Este suparat mesterul pe vecinii sai cu tarabele care nu acorda suficienta atentie si respect traditie.

V

 

Ne-am hotarat sa mergem in satul Olari care este centrul acestui meșteșug al ceramicii de Horezu, așa că numele și-l merită cu prisosință.Am ajuns la poarta mesterului Tambrea Gheorghe .Sotia acestuia ne- a invitat in atelierul de lucru din curte.

Astăzi, ceramica de Horezu reprezintă o întreagă afacere și o semnătură a ceramicii populare românești. Turiștii sunt fascinați de măiestria cu care localnicii mânuiesc lutul și cum ies adevărate opere din picturile cu care aceștia îmbracă obiectele. Întregul act de prelucrare a ceramicii poate fi văzut la unii localnici care împărtășesc cu turiștii talentul lor. Aceștia pot observa îndeaproape procesul de modelare și vopsire a vaselor. Semnătura artiștilor din această zonă este reprezentată de cocoș, acesta fiind prezent pe majoritatea vaselor pictate.


Locuri de poveste in aceasta zona a tarii.Manastiri de o frumusete rara,flori,aer curat si sentimentul ca avem in tara locuri de poveste! Ziarul Agricol .Ro vi le prezinta !
Mânăstirea Horezu (Hurezi) este printre primele atracții turistice de pe lista turiștilor. Construită în anii 1690-1693 sub domnia lui Constantin Brâncoveanu, aceasta prezintă o arhitectură pe deplin brâncovenească.

Maicutele din Manastire sunt recunoscute ca facand cele mai bune dulceturi si siropuri din trandafiri din Romania.

Ziarul Agricol.ro a ajuns si in pastravarie Romani- un loc unic in jud VALCEA care va asteapta in fiecare zi sa va relaxati intr-un cadrul natural. Complexul este situat la poalele muntelui langa raul LUNGA in Romani de Sus la 10 km de Horezu .