Federatia Bancilor pentru Alimente din Romania – FBAR în parteneriat cu EDENRED Romania a celebrat Ziua Mondială a Alimentației alături de ONG-uri, asociații și partenerii donatori

1025

Misiunea Băncilor pentru Alimente este să lupte împotriva risipei și insecurității alimentare, prin recuperarea și colectarea de alimente aflate în aproprierea expirarii datei durabilitatii minimale și donarea acestora prin rețeaua de organizații caritabile partenere către persoanele aflate în dificultate.

„Ne dorim să nu mai existe hrana risipită, în timp ce unii oameni nu-și pot permite o masă caldă pe zi. Credem ca nimănui nu trebuie să- i fie foame și că a oferi hrană este forma de ajutor cea mai concretă și imediat de a raspunde la o nevoie primară a carei satisfacere nu poate întârzia, este primul pas în considerarea complexității nevoilor umane”, a declarat Gabriel Sescu- președinte FNBAR.

Numarul persoanelor care au nevoie de sprijin pentru a- și asigura hrana zilnică este în continuă creștere. Doar în prima jumatate a anului curent cererea de hrană de la organizatiile partenere a crescut semnificativ, în prezent sprijinim (la nivel national 660 ONG-uri partenere care au în grijă peste 227.000 de persoane vulnerabile, în creștere cu 8% față de anul precedent.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultura (FAO) a lansat un apel către guverne, companii, institutii și indivizi să se angajeze și să-și alinieze agendele de acțiune pentru a reduce la jumatate risipa de alimente până în 2030 și pentru a reduce pierderile de alimente cu cel puțin 25%, pentru a accelera acțiunile pentru atingerea țintei.
Alimentele care ajung deșeu înseamnă o risipa de bani, timp, resurse, începând de la teren și energie, la materia primă și apoi pentru producerea acestora, pan6 la combustibil pentru transport, toate acestea avand un impact direct si asupra mediului.

In cadrul evenimentului vom prezenta evolutia și provocările din ultima perioadă a FBAR și a Băncilor membre, viziunea European Food Banks Federation – FEBA referitoare la noile politici ale Comisiei Europene care vizează dezvoltarea durabilă și sustenabilă. S- a discutat despre importanța parteneriatelor cu Bancile pentru Alimente din Romania pentru atingerea misiunii acestora.

Deschiderea evenimentului a fost făcută de către Gabriel SESCU, Președinte Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR, împreună cu Gabriela VEREȘ, Vicepreședinte.

Despre parteneriate internaționale și modele de buna practică aplicate cu succes au luat cuvântul: Angela FRIGO, Secretar General FEBA – Federația Europeană a Băncilor pentru Alimente

• Florin Alexandru ALEXE, Vicepreședinte Camera Deputaților
• Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director, EDENRED România
• Gabriel Ivan, General Manager, CHEP Romania & Bulgaria
• Irina Siminenco, Corporate Affairs Manager, NESTLE Romania
• Elena Dinu, Director de advocacy și dezvoltare, FBAR

În cadrul evenimentului cel mai important moment a fost acela în care Băncile pentru Alimente și partenerii: ONG- uri, asociații, voluntari au prezentat poveștile din spatele acestor acțiuni!

Despre parteneriate locale – Modele de bună practică aplicate cu succes, prezentările au fost făcute de:

• Banca Regională Brașov, Loredana Costache, Vicepreședinte; Andreea Benko, Purchasing Manager, Perutnina România; Bucșea Marcel, Președinte, Asociația Alexandru Valentin
• Banca Regională Roman, Romuland Bulai, Vicepreședinte; Eduard Alexianu, Business development manager Merlin Beverages.; Alphonse Bakthiswalagan, Președinte, Asociația Don Guanella
• Banca Regională Craiova, Laurentiu Anton Constantinescu, Președinte; Dan Mitrică, Președinte, AMIFARM; Alina Trana, Președinte, Asociația Ziarul Sănătatea
• Banca Regională Cluj, Andreea Bobiș, Vicepreședinte; Andrei Brie, Președinte, Asociația Prison Fellowship România
• Banca Regională București – Gabriel Sescu, Președinte; Cristian Serban, Channel manager, Meggle Romania; Anca Nistor , Manager general, Asociația Touched Romania