Marian Baronescu este legumicultor cu tradiție în Dolj, iar ferma sa de la Perișor nu mai are nevoie de nicio prezentare. În curând, va inaugura o cameră de frig pentru depozitarea și sortarea legumelor, o investiție de peste 400.000 de lei, care va putea păstra în condiții optime 30-40 de tone de marfă. Fermierul nu are timp de stat și în de două săptămâni livrează spre piață salata verde, ceapă și spanac, toate din ferma sa îngrijită ca la carte. Prețurile sunt fără concurență, iar calitatea, spune acesta, este net superioară celor din supermarket. ”Acum avem salată verde, ceapă verde, spanac pentru comercializare, dar și răsaduri pentru plantat, avem răsaduri de tomate, ardei, vinete, castraveți, pepeni galbeni, toată gama de răsaduri. Pe piață am ieșit de vreo 2 săptămâni cu ceapa și salata verde, acum am început la un alt lot de salată, care arată foarte bine, este un soi hibrid de salată de toamnă- iarnă, iarnă-primăvară, care s-a comportat foarte frumos la condițiile actuale.”, a spus Marian Baronescu.
Nu doar verdețurile sunt acum în prim plan. De la jumătate lunii, legumicultorul va începe să livreze la comandă răsadurile, personalizate după preferințele clienților. ”După verdețuri o să ieșim din 15 martie cu vânzarea la răsaduri, facem răsaduri atât pentru noi, cât și pentru vânzare, facem la comandă , oamenii dau comanda după 15 ianuarie și producem răsaduri în funcție de perioada în care vor să planteze soiul respectiv și tipul de roșie sau ardei, vor să aibă un fruct mai rezistent, mai zemos, o culoare diferită de la roșie normală, galben, roze, negru, negru cu verde tigrat, cherry, foarte multe tipuri”, a mai adăugat legumicultorul.
Totul se face pe comandă, programat. Marian Baronescu este recunoscut pentru munca depusă și cât de pasionat este de legumicultură. ”Recoltăm numai ceapă la comandă, câteva mii de salate pe săptămână, câteva mii de fire de ceapă, iar spanac de regulă îl vinde pe kilogram la comandă. Prețurile la salată, comparativ cu hipermarkuturile unde am văzut că sunt niște prețuri explozive, deși salata nu arată așa de bine și de gustoasă cum este a noastră, este undeva între 1 leu la 2,5 lei, iar la ceapa, legătura este un leu, patru fire la legătură, iar spanacul este mai scump, undeva la 6-7 lei kilogramul. Momentam nu livrăm spre hipermarket, marea problemă este că în zona asta sunt cam singurul și pentru a livra e nevoie să ne asociem , în zona de sud stăm cam prost și din păcate, deși am tot ce trebuie, cameră frigorifică, mașină de frig, producție de calitate, încă mai discutăm să intrăm pe hipermarket, am o discuție cu un lanț, sper să se concretizeze în primăvara asta. Ei vor cantitate, calitate și continuititate și diversitate, iar eu, fiind singur e mai greu. Nicăieri în lume nu e un producător care se duce el singur la kipermarket, există o cooperativă, o asociație, iar membrii se întâlnesc toamna, discută cu hipermarketurile și gândesc o paletă largă de produse”, a completat Baronescu.
Vine o vestă bună de la Perișor. De luna viitoare, legumicultorul se va putea bucura de o investiție mare, o cameră de frig pentru depozitarea produselor legumicole. ”Luna care vine facem recepția la camera de frig, așteptăm câteva hârtii, am făcut ultima plată, să primim cei 70 la sută, cei 4 miliarde lei vechi sunt de la noi, cu banii de la bancă. Am plătit din luna iunie și ne gândim să facem și noi o tranșă, am plătit dobânzi până acum, dar o să vă chem la inaugurare în curând! Sunt singurul în zonă cu camera de frig, de la Craiova și până la Calafat. Noi aici putem să depozităm undeva la 30-40 de tone de marfă, adică 2 tiruri de marfă putem să le ținem aici, avem hală de frig, cameră de refrigerare, cântare de etichetare, mașini de vidare, toată gama, avem tot ce ne trebuie”, a încheiat Marian Baronescu, legumicultor din Perișor.