Acasă Ghidul Agricol Floricultura În miezul iernii, plantele exotice din Africa sau Insule Canare sunt atracția...

În miezul iernii, plantele exotice din Africa sau Insule Canare sunt atracția din serele Grădinii Botanice din Craiova

3559

Sera Grădinii Botanice din Craiova arată ca o mică junglă amazoniană. Întâlnim aici sute de specii de plante şi arbori, de la bananierul din Asia şi Africa şi până la arborele dragon din Insulele Canare. În plus, colecția de cactuși de aici este o adevărată raritate. Sunt  peste 70 de specii cu forme și dimensiuni diferite, care atrag atenția tuturor vizitatorilor.

Arborii din Australia, America de Sud sau Insulele Canare s-au adaptat perfect în serele Grădinii Botanice. Cu temperatura și solul potrivit, nu e de mirare să găsim citrici înfloriți, fructe de papaya sau cactuși suculenți. “Citricele sunt plante care au vegetație permanentă, sunt specii originare din sud și sudul-estul Asiei, pe lângă lămâi, portocali, sunt și o serie de hibrizi care sunt tot mai mult aduși și comercializați și la noi. Clementinul, Calamondin cu fructe, este un hibrid intre Cumcuat și clementin, semăna foarte mult cu clementinul. Sunt și câteva exemplare de papaya care au înflorit și au fructificat aici în serele din grădina botanică. Îl putem înmulți aici la grădina boganica, am recoltat semințele și îl putem arată vizitatorilor. Mai avem portocalul acru, portocalul amar, avem pomelo, sunt plante care au nevoie de căldură, pe timpul iernii citricelor trebuie să le asigurăm un minim de 5-10 grade, lumină, foarte multă lumină, sunt plante iubitoare de lumină. Solul trebuie de asemenea să fie fertil, bine afânat”, ne-a transmis Sonia Cruceru, inginer doctor al Grădinii Botanice din Craiova.

În sera sunt sute de specii de plante și arbori de pe aproape toate continentele, bananier din Asia sau arborele dragon din Insulele Canare. “ Arborele Dragon se numește așa pentru că tulpina, atunci când este crestată, secretă o rășină de culoare roșie. Este o specie cu creștere foarte lentă, tulpina ajunge în cinci-zece ani să crească 1-2 metri și înflorește foarte târziu”, a continuat specialistul.

Palmieri exotici, bananieri, lămâi și arbori de pe toate continentele. Sunt doar câteva dintre exemplarele ce pot fi văzute aici, chiar în toiul iernii. “Maniocul este o specie originară din America de Sud, este una dintre cele mai importate culturi tropicale pentru că în sol are un tubercul care este foarte bogat în amidon, are un conținut de 25-30 la sută amidon, formează un tubercul care poate să ajungă și până la 5 kg. Mai avem curmali, palmieri cu frunza în forma de evantai din toate regiunile globului, foarte multe specii , mai deosebit este arborele de camfor, moșmonul japonez, avem foarte multe specii de ficus, noi avem specii mai rar întâlnite, originare din vestul Africii tropicale”, a mai adăugat Sonia Cruceru.

Sera culoar înaltă de 7 metri ascunde arbori și arbuști de diferite dimensiuni, dar la fel de bine s-au adaptat și cactușii. Sunt exemplare din zone diferite și care au forme diverse ce formează o adevărata colecție. “Această colecție de plante suculente , mai sunt cunoscute și sub numele de plante grase. Se numesc așa pentru că diferite organe ale acestor plante sunt cărnoase, groase, tocmai pentru a reține apa. Colecția de cactacee este adaptată dimensiunilor serelor pe care le avem și spațiul de aici, sunt în jur de 70 de specii, fiecare specie reprezentată prin mai multe exemplare. Cactușii sunt originari din America de Nord și America de Sud, de unde au migrat către alte continente, Europa, Africa”, a mai adăugat Violeta Boruz, biolog la sera din Craiova.

Serele Grădinii Botanice sunt o sursă importantă de seminţe de plante pe care alţii nu le au. Astfel, specialiștii de la Craiova fac peste 300 de schimburi internaţionale  cu grădini botanice din Japonia, China, Statele Unite sau Australia.