Acasă Stiri Agricole Kiwi, măslin și banana Nordului, în testare la Dăbuleni

Kiwi, măslin și banana Nordului, în testare la Dăbuleni

4658

Colecție nouă de arbuști și plante la Stațiunea de Cercetare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri de la Dăbuleni.  Au apărut primele flori la măslin, mur, căpșun, kiwi și trandafir pentru petale, culturi recent înființate în scop experimental.

Specialiștii de la Stațiune au început să le urmărească, după ce au fost plantate. Sunt specii noi, exotice, dar gândite pentru a funcționa pe solurile nisipoase din Dăbuleni. Cum a ajuns ca să fie cultivați arbuștii inediți la noi? Ne-a explicat Aurelia Diaconu, directorul Stațiunii de Cercetare din Dăbuleni: ”Având în vedere schimbările climatice, tot mai evidente în ultimii ani, ne-am propus să valorificăm condițiile pedoclimatice ale zonei prin cultivarea unor  specii de arbuști fructiferi iubitori de căldură, lumină și rezistenți la secetă. Am înființat în această primavară o colecție cu specii de arbuști fructiferi aflate în Lista națională a speciilor cultivate în România: migdal, nuc, mur, zmeur, coacăz roșu, coacăz negru, lonicera, aronia, afin, trandafir pentru petale, măceș, cătină, căpșun și specii în curs de testare pentru extindere în pomicultură, care nu s-au mai cultivat la noi: banana nordului, măslin, fistic, kaki, curmal chinezesc, kiwi”.

În colecție au mai multe soiuri din fiecare specie, deoarece alegerea soiului este o verigă tehnologică foarte importantă pentru reușita unei culturi în funcție de zonă. Iar din teren vin semne bune, deoarece colecția nouă de arbuști de măslin, mur, curmal sau trandafir pentru petale a început să fie vizibilă și să apară primele flori. Specialiștii le urmăresc atent, încă de la plantare așa încât să identifice speciile și soiurile care se pretează pentru zona noastră și să elaboreze thnologiile de cultivare specifice pentru a veni în sprijinul fermierilor ce doresc să înființeze plantații de arbuști.

Unele soiuri sunt iubitoare de căldură, altele trebuie urmărite cum răspund la temperaturi foarte mari sau dimpotrivă la temperaturi scăzute. ”Este o tematică a unității noastre prin care ne propunem să oferim noi idei de afaceri, pentru a arăta ce soiuri se pretează să fie cultivate pe terenurile nisipoase din sudul județului și de a ne adapta tehnologia în pas cu vremea. În câțiva ani vom stabili exact care plante și arbuști se pretează și care nu, este multă muncă în spatele acestor monitorizări”, ne-a mai menționat Aurelia Diaconu.

Așa că nu e de mirare ca la noi să apară culturi de kiwi si banana nordului, plantații de măslin și curmal chinezesc. Inginerii de la Stațiunea de Cercetare de la Dăbuleni elaborează tehnologia specifică, la fel cum s-a întâmplat și cu cartoful dulce, legumă ce s-a aclimatizat bine pe nisipuri. Stațiunea de Cercetare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri de la Dăbuleni continuă cu specii noi. Tot în curs de testare este și fisticul, kiwi-ul sau plantele medicinale, arahide, legume mai puțin cultivate sau cătina. Grație muncii de cercetare de la Stațiunea de la Dăbuleni, peste câțiva ani, fermierii din sudul județului se vor putea mândri cu plantații de kiwi sau fistic, de mai mare frumusețea!

Sursa foto: Statiunea de Cercetare Dăbuleni