Lâna de oaie, puţin valorificată!

Tradiţia dărăcitului, pe cale de dispariţie! Singurul dărac din Mehedinţi abia dacă mai scărmănă 50 de kilograme de lână, faţă de acum un deceniu şi jumătate, când zilnic era folosită o tonă de lână. Puţinii oieri din zona Şovarnei, Mehedinţi, dar şi faptul că nu se mai lucrează lâna, a dus la dispariţia unui meşteşug renumit odinioară.

Aflăm povestea lui Vicu Doman, singurul din judeţ care mai păstrează un dărac autentic, vechi de peste un secol. Este moştenire de la familie şi dacă înainte era un mijlc de existenţă, acum este doar un ajutor suplimentar pe care îl aduce familiei. În zonă, oierii se numără pe degetele de la o mână, aşa că şi cantitatea de lână este una modică. Iar interesul celor care o prelucrează a scăzut considerabil.

Procedeul de obţinere este unul simplu, arhaic, iar bucăţile de lână se transformă în câteva minute în caiere frumoase, gata de croit. Dacă acum două decenii se folosea la pături sau covoare, acum doar bătrânele satului o torc la caier pentru a face ciorapi sau veste de lână.